Terveydenhuolto

Epidemia aiheuttaa ison rokotusoperaation Turun telakalla

Useita ihmisiä on saanut sairaalahoitoa pneumokokki-infektion vuoksi.

Minna Pihlava
Adobe/AOP

Varsinais-Suomessa on ollut elo-syyskuussa lähes kymmenen tapausta, joissa työikäisen aikuisen pneumokokki-infektio on vaatinut sairaalahoitoa.

Tapaukset linkittyvät Meyerin Turun telakkaan. Työterveyshuolto ja viranomaiset kartoittavat meneillään olevaa tilannetta ja valmistautuvat käynnistämään rokotukset telakalla. 

Tyksin infektioylilääkärin Mari Kanervan mukaan kyseessä on toinen kerta, kun pneumokokki aiheuttaa epidemian Turun telakalla. Vastaava koettiin myös vuonna 2019.

Myös tutkimuskirjallisuudessa on kuvauksia telakkaepidemioista muualla maailmassa.

Tartuntojen lisääntymisen taustalla on monta tekijää. Tärkein tekijä on Kanervan arvion mukaan olosuhteet. Telakalla työskentelyyn liittyvät ilman epäpuhtaudet, kuten metallipöly, huono ilmanvaihto ja ahtaat tilat. Lisäksi muut virusinfektiot voivat altistaa taudille. Työtehtävissä on suojain suosituksena, mutta työntekijät työskentelevät lähekkäin.

Telakalla on myös paljon kansainvälisesti liikkuvia työntekijöitä, mikä voi selittää tiettyjen taudinaiheuttamiskykyisten pneumokokki-serotyyppien kulkeutumisen. 

Kyseessä voi myös olla keskimääräistä helpommin leviävä kanta tai usempia kantoja. Vuoden 2019 tilanteessa löytyi kolmea serotyyppiä. Ne olivat 4, 8 ja 12.

Nyt meneillään olevassa epidemiassa on toistaiseksi löydetty vain serotyyppiä 4.

Tauti on vakava

Pneumokokkikeuhkokuumetta ei yleensä mielletä henkilöstä toiseen tarttuvaksi taudiksi, mutta bakteerikolonisaatio voi tarttua. Koska taudin ilmaantuvuus telakalla on moninkertainen verrattuna muuhun väestöön, on siellä ryhdytty toimenpiteisiin. Tauti voi kuitenkin olla vakava, jopa hengenvaarallinen. 

Tarkoitus on tarjota telakalla työskenteleville pneumokokkirokotusta. Rokotuspäätös on tehty yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijoiden kanssa.

Kanervan mukaan työntekijät on jaettu työtehtävien ja -olosuhteiden perusteella neljään riskiluokkaan. Korkeimman riskiluokan työntekijät rokotetaan ensimmäisenä, mistä huolehtii Varsinais-Suomen hyvinvointialue. 

Muut on tarkoitus rokottaa työterveyshuollossa. Meyerin verkkosivujen mukaan telakka työllistää 2 000 ihmistä. Lisäksi alueella työskentelee alihankkijoiden henkilöstöä.

Lue myös

– Resurssit täytyy miettiä tarkoin, koska tässä on muutakin rokottamista tulossa. Samat ihmiset rokottavat influenssa- ja koronarokotteet syksyllä, Mari Kanerva sanoo.

Rokote ei ole pakollinen.

Eri rokote käytössä

Telakan työntekijöitä rokotettiin myös 2019. Tuolloin käytössä oli polysakkaridirokote. Nyt on tarkoitus käyttää konjugaattirokotetta. Molemmat ovat kertarokotteita.

Konjugaattirokotteiden etuja on, että vaste on todennäköisesti pidempi, ja ne suojaavat vähän paremmin pneumokokin kantajuudelta.

Tilanne ei Kanervan mielestä vaadi muutoksia kansalliseen rokotusohjelmaan. Kyse on pikemminkin työturvallisuudesta. 

Kansallisen rokotusohjelman mukaan pneumokokkirokote tarjotaan kaikille alle viisivuotiaille lapsille sekä tietyille erityisryhmille, esimerkiksi kantasolusiirteen saaneille ja 65–84-vuotiaille astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastaville.

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030