Terveydenhuolto

Telakkatyöntekijöille suositellaan pneumokokkirokotetta

Hengitysilman metallihuurut altistavat taudille.

Minna Pihlava
Adobe/AOP

Työterveyslaitos ja THL suosittelevat pneumokokkirokotetta metallihuuruille altistuville telakkatyöntekijöille.

Juuri julkaistun suosituksen taustalla on Meyer Turku Oy:n telakan käynnissä oleva pneumokokkitautiepidemia, jossa tapauksia on ollut kymmenkunta. Lääkärilehti kertoi aiemmin, että useita ihmisiä on ollut sairaalahoidossa.

Hitsauksessa hengitysilmaan vapautuu erilaisia metallihuuruja, mihin liittyy suurentunut pneumokokin aiheuttaman keuhkokuumeen, erityisesti lohkokeuhkokuumeen sekä invasiivisen pneumokokkitaudin riski.

Turun telakalla pneumokokkitapauksia on ilmennyt muillakin kuin hitsaajilla, lähinnä henkilöillä, jotka työskentelevät samoissa tiloissa kuin hitsaajat. Tilojen ahtaus ja huono ilmanvaihto lisäävät sairastumisen riskiä.

Lue myös

Telakka verkostoineen on korostanut telakan työntekijöille hygienian merkitystä ja esimerkiksi lisännyt käsidesin saatavuutta. Hengityssuojainten asianmukaiseen käyttöön on myös kiinnitetty erityistä huomiota. Telakka suosittelee pneumokokkirokotetta kaikille telakalle työhön tuleville.

Työsuojelutoimia on suunniteltu yhdessä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen, työterveyshuollon ammattilaisten ja viranomaisten kanssa. Työhön liittyvien vaarojen vuoksi annettavat rokotukset kuuluvat työnantajan järjestämään työterveyshuoltoon.

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030