Terveydenhuolto

Etiikkaa ja ensiapua lääkiksen ensimetreillä

Tampereen fuksit terveyskeskukseen heti ensimmäisellä viikolla.

Maria Nummela
Maria Nummela
Miika Haapsalo ja Maria Halonen aloittivat opintonsa Tampereen yliopistossa.

Yli 140 fuksia on aloittanut lääketieteen opintonsa Tampereella.

– Yritin selvittää ennalta, mikä lääkiksistä olisi minulle kokonaisuutena paras ja kuinka esimerkiksi kandeja kohdellaan. Tampere vaikutti yleisellä tasolla parhaalta, kertoo alkujaan Vihdistä kotoisin oleva Miika Haapsalo.

Myös Maria Halonen yritti tehdä vertailua. Lopputulemana oli ­ihan odotetusti, että kaikkien tiedekuntien koulutus on varmasti pätevää. Kaupunki valikoitui muilla perusteilla.

– Halusin jotain ihan uutta, ilman mitään sidonnaisuuksia. Kuopio olisi ollut Joensuusta katsottuna lähin, muttei tännekään pitkä matka ole. Hyvältä vaikuttaa, vaikka vasta lauantaina muutinkin.

– Lääkis on ollut minulle pitkäaikainen haave: olen leikkinyt jo lapsena paljon stetoskooppiseteillä. Luulen, etten jaksaisi vaikkapa myyntityötä, Halonen kertoo.

Työtä, jolla on merkitys

Haapsalo kypsytteli ajatusta lääkikseen hakemisesta sivusta seuraten. Hoitotason ensihoitajana innostus tietojen syventämiseen vain kasvoi ja kasvoi.

Lue myös

– Minulle on iso juttu, että saan tehdä merkityksellistä työtä.

– Tässä työssä voi päätyä vaikka mihin. Vielä ei tarvitse tietää pitkään aikaan, mitä lopulta tekee.

Fuksien ensimmäinen "oikea" seminaari koski lääketieteen etiikkaa, pian alkaa ensiapukurssi. Lisäksi anatomian opiskelun voi aloittaa itsenäisesti heti kun ehtii.

Ensimmäisellä viikolla tuoreet opiskelijat pääsevät myös seuraamaan vastaanottoa terveyskeskukseen. Tähän kuuluu potilaan myös potilaan haastattelu ennen lääkärin tapaamista.

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030