Terveydenhuolto

Euroopan lääkevirastolta vihreää valoa päivitetylle Comirnaty-rokotteelle 

Euroopan lääkeviraston lääkevalmistekomitea suosittelee Omicron XBB.1.5 -varianttiräätälöidyn Comirnaty-koronarokotteen hyväksymistä käyttöön aikuisille ja yli puolivuotiaille lapsille.

Sari Kosonen
Adobe / AOP

Euroopan lääkevirasto (Ema) ja Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC) ovat yhdessä aiemmin linjanneet, että suojaa COVID-19-taudilta tarvitsevat aikuiset ja yli 5-vuotiaat lapset tulisi rokottaa kertaalleen yhdellä annoksella varianttiräätälöityä rokotetta riippumatta aiemmista rokotuksista. Lapset (6 kk – 4-vuotta) tulisi rokottaa yhdellä tai kolmella annoksella riippuen aiemmin saadusta rokotesarjasta.

Lue myös

CHMP päätti suosituksesta kaiken saatavilla olevan tutkitun tiedon pohjalta. Lisäksi komitea arvioi uusia laboratoriotutkimuksen tuloksia varianttiräätälöidyn Comirnaty-rokotteen tehosta immuunivasteen herättämiseksi XBB.1.5 ja sen läheisiä viruslinjoja vastaan, kerrotaan Fimean tiedotteessa.

Comirnaty Omicron XBB.1.5 -rokotteen myyntiluvasta päättää Euroopan lääkeviraston suosituksesta Euroopan komissio.

Rokotteiden käytöstä ja rokotuksista päättävät kansalliset terveysviranomaiset. Suomessa rokotesuositukset tekee Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030