Terveydenhuolto

Eval-applikaatiosta apua lääkärivajeeseen?

Erikoistumispaikkojen tarjoajat ja hakijat yhdistävä sovellus on saanut hyvän lähdön.

Sari Kosonen
Laura Vesa
– Parissa kuukaudessa Evaliin on rekisteröitynyt lähes 700 erikoistumista suunnittelevaa hakijaa, kertoo Tays Kehitysyhtiön koulutuspäällikkö Johanna Rellman.

Monet erikoisalat kärsivät hakijapulasta. Toisaalta erikoistumista suunnittelevat lääkärit eivät löydä kaikkia tarjolla olevia työpaikkoja. Koulutusväylät eivät ole sujuvia, ja erikoislääkäriksi valmistuminen venyy.

Ongelmaan avuksi on kehitetty Eval-mobiiliapplikaatio, joka yhdistää erikoistumispaikkojen tarjoajat ja hakijat. Sen on kehittänyt Tays Kehitysyhtiö Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueiden käyttöön.

– Eval-apin ideointi on osa erikoislääkärikoulutuksen uudistusta. Se on yksi keino paljon puhuttavaan lääkärivajeeseen – miten saataisiin erikoistuvia lääkäreitä kaikille aloille ja kaikkiin työpaikkoihin, kertoo kehitystyötä vetänyt koulutuspäällikkö Johanna Rellman .

Tässä vaiheessa paikkailmoituksia voivat tehdä kaikki erikoisalat ja erikoistumispaikat Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueilla. Käyttäjiksi voivat rekisteröityä lääketieteen lisensiaatit ja 4.–6. vuosikurssin kandit koko Suomesta.

Tarjolla olevia paikkoja voi selata esimerkiksi erikoisalan tai paikkakunnan mukaan. Kun hakija näppäilee ”olen kiinnostunut”, työnantaja saa hakijasta tiedon sovelluksessa ja sähköpostitse, jolloin keskustelu ja sopiminen työtehtävästä voi alkaa.

– Parissa kuukaudessa Evaliin on rekisteröitynyt lähes 700 erikoistumista suunnittelevaa hakijaa. Paikkailmoituksia on tehty lähes 80. Mikä tärkeintä, nyt ovat syntyneet ensimmäiset ”matchit”, eli Evalin kautta on löytynyt paikka ja tehty työsopimus, kertoo Rellman tyytyväisenä.

Kehittäjien tavoitteena on, että applikaatio laajenee myöhemmin koko maan kattavaksi ratkaisuksi.

Lue lisää: EVAL-appi yhdistää erikoistumispaikkojen tarjoajat ja hakijat

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030