Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2024;79:e41573, www.laakarilehti.fi/e41573

Hälytysrahat laskevat osalla Pohjois-Savon hyvinvointialueen työntekijöistä

Lääkärisopimuksen osalta päätöksiä ei ole vielä tehty. Neuvottelut käydään elokuun loppuun mennessä.

Ulla Ora

Pohjois-Savon hyvinvointialueen vakavan taloustilanteen vuoksi hyvinvointialueen hälytysrahasopimukset on irtisanottu. Hälytysraha laskee Sote-sopimuksen ja Hyvtesin piirissä olevilla työntekijöillä.

Hälytysraha maksetaan, jos työntekijä kutsutaan työnantajan toimesta työvuoroon vapaa-ajaltaan.

Pohjois-Savon hyvinvointialueella on ollut elokuun aikana käynnissä neuvottelut paikallisesti sovittujen hälytysrahasopimusten sisällöstä ja korvauksista. Hyvinvointialan yleisen virka- ja työehtosopimuksen mukaan työhön saapumisesta aiheutuvasta häiriöstä maksetaan työntekijälle 7,61 euron hälytysraha, mikäli töihin tulo täyttää oikeuden hälytyskorvaukseen. Tuon minimimäärän lisäksi hälytyskorvausmäärästä voidaan neuvotella myös paikalliset sopimukset.  

Pohjois-Savon hyvinvointialueen paikalliset neuvottelut henkilöstöjärjestöjen kanssa Sote-sopimuksen ja Hyvtesin hälytyskorvaussopimuksesta päättyivät torstaina. 

Henkilöstöjärjestöt jäivät neuvotteluissa yksimielisesti erimieliseksi, joten paikallisen sopimuksen sijaan työnantaja tekee päätöksen asiasta elokuun loppuun mennessä. Työnantaja esittää hälytysrahaksi 100 euroa aiemman 160 euron sijaan. 

Taloustilanne vakava

Valtio edellyttää hyvinvointialueita kattamaan alijäämät vuoteen 2026 mennessä. Hälytysrahakustannukset vuonna 2023 olivat yhteensä noin 6,4 miljoonaa euroa. Koko tämän vuoden ennuste on hälytysrahojen osalta jopa 6,5 miljoonaa euroa. 

– Hyvinvointialueemme taloustilanne on erittäin vakava, joten säästöjä täytyy kohdistaa myös hälytysrahoihin. Hälytysrahaoikeus kohdentuu kriittisen potilas- ja asiakastyön lisäksi myös työhön, jossa on lainsäädännön mukainen henkilöstömitoitus, kertoo henkilöstöjohtaja Mari Antikainen tiedotteessa.

Pohjois-Savon hyvinvointialueella on tähän asti ollut käytössä maan korkein palkkio muun muassa hoitotyön hälytysharakorvauksissa. Taustalla ovat korona-aikaan tehdyt korotukset hälytysrahakorvauksiin, jotka siirtyivät käyttöön myös hyvinvointialueelle. 

Myös monella muulla hyvinvointialueella neuvotellaan parhaillaan hälytysrahasopimuksista. 

Lue lisää: Itä-Suomen yhteistyöalueen ensimmäinen yhteistyösopimus valmis hyväksyttäväksi

Lue lisää: Akavalaiset sote-liitot järkyttyivät Husin yt-neuvotteluista

Kirjoittaja

Ulla Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030