Terveydenhuolto

Hepatiitti C -epidemian pysäyttäminen vaatii nopeita toimia

Maailman hepatiittipäivä muistuttaa virushepatiittien ennaltaehkäisystä, testauksesta ja hoidosta.

Hanna Kauppinen
Adobe/AOP

Maailmanlaajuisesti vain reilu viidennes C-hepatiittitartunnan saaneista tietää tartunnastaan ja heistäkin vain 13 prosenttia on saanut hoitoa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo tiedotteessaan.

Suomessa hoidetaan vuosittain noin 1 900 hepatiitti C -tartunnan saanutta ja uusia tartuntoja todetaan noin 1 200. Hoitoa tarvitsevia arvioidaan olevan noin 10 000─15 000.

Maailman terveysjärjestön WHO:n tavoitteena on eliminoida hepatiitti C terveysongelmana vuoteen 2030 mennessä. Tavoite on uhattuna, koska tartunnan saaneiden tunnistaminen ja hoitoon ohjaaminen eivät toteudu riittävän tehokkaasti.

– Jos Suomi haluaa saavuttaa WHO:n asettaman tavoitteen, tarvitsemme välittömiä toimia: riittävää resursointia sekä oikein suunnattuja ja mitoitettuja toimenpiteitä. Koska huumeiden pistoskäyttö on merkittävin tartunnan riskitekijä, tarvitaan erityisesti tälle ryhmälle suunnattuja torjuntatoimia, kuten tiedon lisäämistä, käytettyjen pistovälineiden vaihtoa puhtaisiin ja lisää korvaushoitoa, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Henrikki Brummer-Korvenkontio tiedotteessa.

Lue myös

Hän muistuttaa, että ennaltaehkäisevät toimet eivät yksin riitä. Siksi testausta ja hoidon saatavuutta on parannettava, erityisesti aktiivisesti huumeita käyttävien ja vankien keskuudessa.

Nykyisillä virusspesifisillä lääkkeillä hepatiitti C:n hoito on yksinkertaista ja tehokasta. Tämä on mahdollistanut merkittävän hoitojen määrän kasvun Suomessa. 

Maailman hepatiittipäivää vietetään huomenna 28. heinäkuuta. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta virushepatiiteista, niiden ennaltaehkäisystä, testauksesta ja hoidosta.

Kirjoittaja

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030