Terveydenhuolto

Hoitotakuun tiukentuminen on hyvä asia, mutta ei toteudu sormia napsauttamalla

Resursseja pitää lisätä ja työoloja parantaa, sanoo Janne Aaltonen.

Minna Pihlava

Adobe/AOP

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Janne Aaltonen on tyytyväinen, että perusterveydenhuollon hoitotakuu tiukkenee.

Samaan hengenvetoon hän sanoo, että tällä hetkellä tiukentuva hoitotakuu ei voisi toteutua, koska resursseja ei ole tarpeeksi.

– On hyvinvointialueiden tehtävänä huolehtia, että ne panostavat perusterveydenhuollon kehittämiseen niin, että hoitotakuu toteutuu, hän sanoo.

Käytännössä hoitotakuun toteutumiseksi pitäisi Aaltosen mielestä lisätä vakansseja ja houkutella vakansseihin lisää lääkäreitä. Tällä hetkellä kaikissa jo olemassa olevissakaan vakansseissa ei ole tekijöitä. Henkilöstöstä on pulaa.

– Ymmärrän, että se ei tapahdu sormia napsauttamalla, mutta työoloja pitää parantaa. Työtä, johtamista ja toimintaa pitää kehittää niin, että näistä töistä tulee houkuttelevia. Ja jos kaiken kehittämisen jälkeen tavoite ei täyty, pitää ostaa ulkopuolelta joko työvoimaa tai palvelua, Aaltonen sanoo.

Lue myös

Hoitotakuu tiukkenee perusterveydenhuollossa asteittain. Syyskuusta alkaen hoitotakuu on perusterveydenhuollon avosairaanhoidossa 14 vuorokautta. Marraskuusta 2024 alkaen aika lyhenee seitsemään vuorokauteen.

Tasavallan presidentti hyväksyi hallituksen esityksen terveydenhuoltolain muuttamisesta viime viikolla.

Kirjoittajat

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030