Terveydenhuolto

Hus sai merkittävän EU-rahoituksen koronan pitkäaikaisoireiden tutkimukseen

Nelivuotisessa tutkimushankkeessa selvitetään koronavirusinfektion jälkeisten oireiden taustalla olevia mekanismeja.

Anne Seppänen

Adobe/AOP

Helsingin yliopistollisen sairaalan johtama konsortio on saanut 6,55 miljoonan euron EU-rahoituksen koronaviruksen pitkäaikaisoireiden tutkimushankkeelle.

Hankkeen tavoitteena on selvittää koronavirusinfektion jälkeisten pitkäaikaisoireiden mekanismeja, biomarkkereita sekä kuntoutusmenetelmiä.

Pitkäaikaisoireiden mekanismia selvitetään Husin Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikalla kohortti- ja rekisteritutkimusten, mekanististen tutkimusten sekä long covid -potilaiden interventio- ja seurantatutkimusten avulla. Tutkimuksessa hyödynnetään omiikka-teknologiaa, jonka avulla tunnistetaan koronaviruksen pitkäaikaisoireiden kehitykseen johtavat altistavat tekijät ja biomarkkerit.

Lue myös

– On innostavaa, että meillä on tässä hankkeessa mahdollisuus samaan aikaan tutkia pitkäaikaisoireiden syitä ja hoitokeinoja. Ymmärryksemme tästä sairaudesta kehittyy vauhdilla, mikä hyödyttää suoraan potilaita, Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikan ylilääkäri Helena Liira kertoo tiedotteessa .

Husin Long covid -tutkimuskonsortiossa on yhteistyökumppaneina Helsingin yliopisto, Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM sekä tutkimusryhmiä Sveitsistä, Hollannista, Saksasta, Virosta ja Italiasta. Hanke kestää neljä vuotta.

Kirjoittajat

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030