Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e45033, www.laakarilehti.fi/e45033

Hyvinvointialueen kritisoiminen johti puhutteluun

”Mieluummin käyttäisin energiaa muuhun kuin kädenvääntöön johdon kanssa päivänselvistä asioista.”

Ulla Ora

Anestesiologiaan erikoistuva lääkäri Joonas Kiili kertoo Keski-Suomen hyvinvointialueen johdon pyytäneen hänet ohjauskeskusteluun, koska hän oli johdon mielestä käyttäytynyt loukkaavasti kritisoidessaan hyvinvointialueen toimintaa julkisesti mediassa ja omassa sosiaalisessa mediassa.

Kiili kritisoi hyvinvointialueelle perustettavaa uutta sote-tilannekeskusta, johon aiotaan sijoittaa fyysisesti muun muassa ensihoidon kenttäjohtajat, jotka ovat Kiilin mukaan merkittävä yhteistyökumppani päivystyksessä.

– Kenttäjohtajien vastustus ei vaikuttanut tilanteeseen, eikä myöskään yli sadan päivystyksen työntekijän allekirjoittama vetoomus, kertoo itsekin yli kymmenen vuotta ensihoitajana työskennellyt Kiili.

Toivomaani keskustelua ei syntynyt

Kiili kertoo saaneensa johdon taholta syytöksiä epäasiallisesta käytöksestä koskien some- ja lehtikirjoituksiaan, mutta kun hän on kirjallisesti pyytänyt vastausta siitä, mikä kirjoituksissa on ollut epäasiallista tai paikkansa pitämätöntä, hän ei ole sitä saanut.

– Olen antanut asiallista ja faktoihin perustuvaa kritiikkiä, johon toivoin asiallista keskustelua. Tätä ei ole syntynyt, vaikka mielestäni kritiikin vastaanottaminen kuuluu johdon tehtäviin.

Kiilin mukaan absurdein hänen saamansa syytös on, että julkinen keskustelu kuormittaa työkavereita ja potilaita.

– Jos työnantajalla on puhtaat jauhot pussissa, se pystyy myös julkisesti kumoamaan väitteeni. Näin ei ole kuitenkaan tapahtunut. Ainoa perustelu, jonka olen kenttäjohtajien siirtoon saanut, on se, että tälle on poliittinen tahtotila. Sitä ei ole kuitenkaan tarkemmin nimetty.

Kollegoilla vastaavanlaisia kokemuksia

Kiili on saanut tukea kollegoiltaan, joista moni on kertonut joutuneensa samalla tavoin ohjauskeskusteluun tai muun painostuksen kohteeksi, kun ovat esittäneet asiallista kritiikkiä työpaikkansa epäkohdista. Osa heistä on muilta hyvinvointialueilta.

 – Tämä kertoo sen, että asioista ei haluta asiallista keskustelua. Itse jouduin vastaavaan tilanteeseen noin kaksi vuotta sitten, jolloin osallistuin vuokralääkärikeskusteluun. Silloin johto pohti, voidaanko minulle antaa varoitus faktapohjaisesta keskustelusta, koska olin aiheuttanut mainehaittaa työnantajalle.

Kiili harmittelee sitä, että ei saa asiallisiin kysymyksiin mitään vastausta talon virkajohdolta.

– Tämä tilanne koskee koko organisaatiota, ja työntekijöinä olemme voimattomia sen edessä.

Pitovoima hiipunut

Kiilin mukaan tilanne on taistelua tuulimyllyjä vastaan, eikä ainakaan lisää työpaikan veto- ja pitovoimaa.

– Itsellänikin alkaa olla mitta täysi, ja harkitsen muita vaihtoehtoja. Mieluummin käyttäisin energiaa muuhun kuin kädenvääntöön johdon kanssa päivänselvistä asioista.

Kiili on isyysvapaalla syyskuun alkuun saakka, minkä jälkeen hän aikoo kuitenkin palata työpaikalle.

– Paluu ei pelota, enemmänkin turhauttaa. Mietin silti, mitä tämä kaikki kertoo sote-järjestelmästämme? Minä en voi, enkä halua toiminnallani vahvistaa tällaista kulttuuria. Haluan työpaikan, jossa voi asiallisesti kyseenalaistaa tehtyjä päätöksiä, riippumatta siitä, oletko opiskelija, hoitaja, erikoistuva lääkäri vai erikoislääkäri. Työnantajan on myös kyettävä perustelemaan toimintansa faktoilla.

Lue lisää: "Työkuorma terveyskeskuksessa on sietämätön"

Juttua muokattu 16.7. klo 11.20. Täsmennetty ingressiä: Joonas Kiili käyttäisi mieluummin energiaa muuhun kuin kädenvääntöön johdon kanssa päivänselvistä asioista.

Kirjoittaja

Ulla Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030