Terveydenhuolto

Influenssaepidemia jatkuu, mutta tapausmäärät laskeneet

Iäkkäiden rokotuskattavuus on pysynyt vakaana, kun taas lapsilla se on hieman laskenut THL:n mukaan.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Influenssaepidemia on edelleen käynnissä, mutta THL:n tartuntatautirekisteriin raportoidut laboratoriovarmennetut influenssalöydökset ovat viime aikoina vähentyneet.

Lokakuun alun jälkeen THL:n tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu yhteensä reilut 12 000 varmistettua influenssatapausta, joista 96 prosenttia on influenssa A -viruksia ja 4 prosenttia B-viruksia. 

– Influenssa A(H3) -virukset ovat tähän mennessä olleet valtaviruksia, mutta niiden osalta epidemian huippu on ohitettu. Influenssan kaltaisen taudin vuoksi tehtyjen terveyskeskuskäyntien perusteella influenssa-aktiivisuus on vähentynyt. Tällä hetkellä aktiivisuus on kohtalaista lähes koko maassa, sanoo THL:n johtava asiantuntija Niina Ikonen tiedotteessa.

Iäkkäiden rokotuskattavuus vakaa

Kansalliseen rokotusohjelmaan hankittiin tätä kautta varten 1,85 miljoonaa annosta pistettävää ja 116 000 annosta nenäsumuterokotetta.

Valtakunnalliseen rokotusrekisteriin oli kirjautunut 11. helmikuuta mennessä yli 1,7 miljoonaa annettua influenssarokotusta. Näistä kaksi kolmasosaa on julkisella puolella annettuja kansallisen rokotusohjelman rokotteita. Kaikki annetut rokotukset eivät näy rokotusrekisterin tiedoissa. 

Tällä kaudella 65 vuotta täyttäneiden influenssarokotuskattavuus on pysynyt samalla tasolla kuin aiempina vuosina, noin 60 prosentissa.

Alle 3-vuotiaiden lasten rokotuskattavuus on 37 prosenttia ja 3–6-vuotiaiden 27 prosenttia. Luvut ovat jonkin verran matalampia kuin parin edellisen influenssakauden aikana.

– Rokotuskattavuudet ovat hyvin odotettuja. Influenssaviruksen kierto on ollut koronavuosina hyvin vähäistä, mikä on saattanut jonkin verran vähentää erityisesti pienten lasten vanhempien mielenkiintoa influenssarokotuksiin, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Lue myös

Rokotteen suojateho melko hyvä

Kun influenssasta on kertynyt riittävästi laboratoriovarmistettuja havaintoja, rokotteen suojatehosta voidaan tehdä alustavia laskelmia rekisteritietoja yhdistämällä. Niiden mukaan tällä kaudella käytössä olevien influenssarokotteiden suojateho on 65 vuotta täyttäneiden keskuudessa kohtuullinen, 41 prosenttia ja alle 7-vuotiaiden lasten keskuudessa hyvä, 66 prosenttia. 

Sairaalahoidettujen influenssatapausten keskuudessa rokotteiden suojateho oli hieman korkeampi molemmissa ikäryhmissä, 65 vuotta täyttäneillä 46 prosenttia ja alle 7-vuotiailla 70 prosenttia.

Nohynekin mukaan influenssarokotteiden suojateho on myös odotetun kaltainen.

– Yleensä kun A(H3)-virus on valtaviruksena, nykyisten rokotteiden suojateho erityisesti ikäihmisillä on vain kohtuullinen ja hiipuu kauden edetessä. Lapsilla sen sijaan suojateho myös A(H3)-viruksia vastaan on ollut ja on nytkin hyvä, eikä oleellisesti vähene kauden edetessä, hän toteaa. 

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030