Terveydenhuolto

Inhimillistä kärsimystä, mutta tuskin säästöjä

Jos paperittomien oikeutta välttämättömiin terveyspalveluihin rajoitetaan, vaivat vievät lopulta päivystykseen.

Anne Seppänen
Terveydenhoitaja Tadeja Munyui (vasemmalla) ja yleislääketieteen erikoislääkäri Moona Merikallio hoitavat paperittomia Kalasataman terveysasemalla.

Hallituksen aie poistaa paperittomilta oikeus muihin kuin kiireellisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin huolestuttaa yleislääketieteen erikoislääkäri Moona Merikalliota.

Helsingin Kalasataman terveysasemalla paperittomia hoitava Merikallio tietää, että tästä koituu inhimillistä kärsimystä, mutta tuskin säästöjä.

– Jos paperittomat eivät pääse välttämättömiin terveyspalveluihin, heidän perussairautensa jäävät hoitamatta. Esimerkiksi verenpainetauti, diabetes tai astma voidaan hoitaa pienillä resursseilla terveysasemalla, mutta hoitamattomina ne voivat johtaa päivystyskäynteihin ja tosi vakaviin tilanteisiin, hän muistuttaa.

– Tästä on myös tutkimustietoa: paperittomien terveydenhuoltoa rajoittamalla ei voida säästää rahaa terveydenhuoltojärjestelmässä, vaan päinvastoin se tulee kalliimmaksi.

Eniten Merikalliota huolestuttaa se, jos raskaana olevilta ja lapsilta evätään neuvolaseuranta. Tällöin lapset jäävät ilman rokotuksia ja odottajalta voi jäädä löytymättä esimerkiksi HIV tai raskausmyrkytys.

– Tuntuu hurjalta, että keskuudessamme olisi ihmisryhmä, jolta ei seulota ja hoideta näitä perusasioita.

Merikallio työskentelee osa-aikaisesti paperittomien lääkärinä. Hänen työparinaan on kokoaikainen hoitaja. Yhteensä työparilla on 5–10 potilasta päivässä. Useimmille riittää hoitajakäynti.

– Suurin osa paperittomista oleskelee Helsingin seudulla, ja heille riittää Helsingissä yksi osa-aikainen lääkäri ja yksi hoitaja. Kustannukset ovat siis aika pienet, Merikallio toteaa.

Lue myös

STM valmistelee rajoittamista parhaillaan

Helsingin Sanomat kertoi viime viikolla, että sosiaali- ja terveysministeriö on ryhtynyt hallitusohjelman mukaisesti valmistelemaan paperittomien terveyspalveluiden rajamista. Edellinen hallitus laajensi aivan äskettäin paperittomien terveyspalveluita kiireellisten lisäksi välttämättömiin.

Välttämättömäksi hoidoksi katsotaan esimerkiksi raskauteen ja synnytykseen liittyvät palvelut, tietyt pitkäaikaissairauksien hoitoon liittyvät palvelut sekä tietyt tartuntatautien takia tarvittavat terveystarkastukset, rokotukset ja hoito.

Hyvinvointialueiden ei kuitenkaan ole pakko jatkossakaan rajoittaa palveluita.

Esimerkiksi Helsinki on tarjonnut vuodesta 2017 alkaen paperittomille välttämättömiä terveydenhuollon palveluita. Sosiaali- ja terveystoimialasta vastaava Helsingin apulaispormestari Daniel Sazonov (kok) sanoo Helsingin Sanomien jutussa, ettei linjaan ole suunnitteilla muutoksia.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030