Terveydenhuolto

Järjestöt kauhuissaan hallituksen aikeista aikaistaa leikkauksia

Pelkona on, että säästöistä seuraa suuri tuho järjestöjen tarjoamalle tuelle ja avulle.

Anne Seppänen
Adobe

Sote-järjestöt ovat kauhuissaan hallituksen aikeista aikaistaa järjestöihin kohdistettuja leikkauksia niin, että ne alkaisivat jo 2025. Tässä on tavoitteena noin sadan miljoonan euron säästö.

Alun perin leikkaukset oli suunniteltu vuodelle 2027.

Soste Suomen sosiaali ja terveys ry:n pääsihteeri Vertti Kiukas kirjoittaa Sosteblogissaan, että näin rajut ja nopeat avustusleikkaukset aiheuttaisivat suurta tuhoa järjestöjen tarjoamalle tuelle ja avulle.

– Järjestöiltä leikkaaminen ei ole säästö, vaan se romuttaa toimivaa järjestelmää, joka tuottaa merkittävää hyötyä sosiaali- ja terveyssektorille ennaltaehkäisyn, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ja osallisuuden muodossa, Kiukas toteaa.

Lue lisää: Potilasjärjestöt: Pitkäaikaissairaiden taloustilanne huolestuttaa

Hän kirjoittaa, ettei Soste väheksy tarvetta tasapainottaa julkista taloutta. Siksi järjestö esittää hallituksen kehysriihtä varten omaa veropakettiaan .

Hölmöläisten peitonjatkamista

Syöpäjärjestöt pitää leikkauksia hölmöläisten peitonjatkamisena, joka voi viedä syöpäsairaat päivystyksiin.

– Suomessa sairastuu syöpään yli 36 000 ihmistä vuosittain. Kaavailtu leikkaus olisi leikkaus juuri niistä palveluista, joita hyvinvointialueet eivät tälläkään hetkellä pysty heille tarjoamaan riittävästi: psykososiaalisesta tuesta, kriisityöstä, neuvontapalveluista ja kuntoutumista tukevasta toiminnasta. Nopea ja oikea-aikainen järjestöjen tarjoama tuki auttaa syöpään sairastuneita selviämään arjesta, eivätkä he silloin kuormita sotepalveluja tai ruuhkauta päivystyksiä, toteaa Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Juha Pekka Turunen tiedotteessa

Syöpäjärjestöt muistuttaa, ettei vapaaehtoistoimintakaan toteudu itsestään, vaan vapaaehtoiset tarvitsevat ammattimaista koulutusta ja koordinointia.

Edessä raju sopeuttamiskierre

Allergia-, iho- ja astmaliitto, IBD ja muut suolistosairaudet ry, Psoriasisliitto ja Reumaliitto ottavat kantaa yhteisessä tiedotteessaan leikkauksiin.

– Hallitusohjelmaan sisältyy jo entuudestaan suunnitelma sosiaali- ja terveysalan järjestöjen valtionavustusten leikkaamisesta 100 miljoonalla eurolla vuonna 2027, jo pelkästään siihen sopeutuminen on haastavaa. Kaavailtu leikkaus olisi neljännes järjestöjen rahoituksesta. Se johtaisi rajuun sopeuttamiskierteeseen ja toiminnan jatkuvuuden vaarantumiseen, IBD ja muut suolistosairaudet yhdistyksen toiminnanjohtaja Ulla Suvanto sanoo tiedotteessa.

Lue lisää: Terveydenhuolto on kriisissä – mitä pitää tehdä?

Järjestöjen mielestä ei ole viisasta halvaannuttaa koko sote-järjestelmää ja tehdä kaikkia muutoksia yhtä aikaa.

Myös Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry on huolissaan leikkauksista. Se muistuttaa tiedotteessaan , että tuki- ja liikuntaelinvaivat ovat yleisin avoterveydenhuollossa kirjattu diagnoosiryhmä. Väestön ikääntyessä sairausryhmä tulee merkittävästi määrittelemään sote-kustannuksia. Hallituksen suunnittelema leikkaus uhkaa myös Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry:n toimintaa, joka on Suomen vaikuttavin tuki- ja liikuntaelinterveyden asiantuntijajärjestö.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030