Terveydenhuolto

Potilasjärjestöt: Pitkäaikaissairaiden taloustilanne huolestuttaa

Elinkustannusten nousu on vaikeuttanut tilannetta.

Minna Pihlava
Adobe/AOP

Pitkäaikaissairaus on merkittävä taloudellinen rasite, ilmeni neljän potilasjärjestön tuoreesta kyselytutkimuksesta .

Allergia-, iho- ja astmaliiton, IBD ja muut suolistosairaudet ry:n, Psoriasisliiton ja Reumaliiton kyselyyn vastasi yli 5 000 pitkäaikaissairauksia sairastavaa. Kysely oli auki verkkosivuilla, ja siihen kutsuttiin vastaamaan sähköpostilla.

Kuluja aiheuttavat ennen kaikkea lääkkeet, mutta myös esimerkiksi terveydenhuollon asiakasmaksut, matkat sekä hoitotarvikkeet ja apuvälineet.

Lähes puolet vastaajista pitää sairauksiensa kustannuksia merkittävänä rasitteena. Osuus on kasvanut voimakkaasti. Vuonna 2018 tehdyssä kyselytutkimuksessa näin koki joka kolmas.

Lue lisää: Lääkäriliitto: Lääkekorvausten omavastuita pitäisi pienentää

Potilasjärjestöjen mukaan sairastavien taloudellinen tilanne on monella mittarilla huolestuttava. Elinkustannusten nousu viime vuosina on entisestään vaikeuttanut tilannetta, järjestöistä todetaan.

57 prosenttia pitkäaikaissairaista kertoo tehneensä lääkkeiden hinnan vuoksi kompromisseja viimeisen vuoden aikana. Moni on pyytänyt halvempaa lääkettä tai lykännyt lääkkeen hankkimista.

Yli kolmannes kyselyyn vastanneista on viimeisen vuoden aikana kokenut haasteita asiakasmaksujen vuoksi. Heistä jopa 40 prosenttia on siirtänyt sovittua käyntiä sosiaali- ja terveydenhuollossa, ja noin joka neljäs oli rahan vuoksi jättänyt käynnin kokonaan väliin.

Tilanne voi johtaa sairauden hoitotasapainon järkkymiseen sekä sairastavan terveyden ja hyvinvoinnin heikkenemiseen, järjestöt muistuttavat.

Lue lisää: STM pyytää lausuntoja lääkekaton omavastuun tarkistamisesta

Erityisen kalliiden lääkkeiden, esimerkiksi biologisten lääkkeiden, käyttäjät joutuvat tyypillisesti maksamaan lääkekorvausten vuosiomavastuun eli lääkekaton (626,94 euroa vuonna 2024) heti vuoden alussa.

Järjestöjen kanta on, että hallitusohjelman kirjaus lääkekaton maksamisesta useassa osassa pitää toteuttaa viipymättä.

Järjestöt esittävät lisäksi, että kaikki terveydenhuollon maksukatot eli lääkekatto, asiakasmaksukatto ja matkakatto tulisi yhdistää sellaisella tavalla, joka ei lisäisi sairastavien maksutaakkaa. Maksukattojen yhteenlaskettu summa on tänä vuonna 1 688,94 euroa.

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030