Terveydenhuolto

Joditabletteja saa taas apteekeista

Äkillisen kysyntäpiikin aiheuttama tilapäinen katkos joditablettien saatavuudessa on ohi.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Joditabletteja saa jälleen apteekeista alkuviikosta. Ne eivät suojaa yleisesti säteilyltä, ja niitä käytetään vain viranomaisen kehotuksesta.

Sosiaali- ja terveysministeriö päivitti ohjeen lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa pari viikkoa sitten. Merkittävin muutos on, että joditabletteja ei enää suositella yli 40-vuotiaille.

STM:n suosituksen uutisointi aiheutti äkillisen ostoryntäyksen apteekkeihin ja tyhjensi tilapäisesti apteekkien joditablettivarastot. Akuuttia kiirettä joditablettien hankkimiseen ei edelleenkään ole.

– Jos joditabletteja ei löydy kotoa tai ne ovat vanhentuneet, kodin lääkekaapin voi täydentää seuraavalla apteekkikäynnillä. Joditabletteja kannattaa hankkia vain, jos taloudessa asuu alle 40-vuotiaita tai raskaana olevia henkilöitä, ohjeistaa farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler Apteekkariliitosta tiedotteessa .

Hän muistuttaa, että vanhentuneet joditabletit pitää palauttaa apteekkiin muusta lääkejätteestä erillisenä jodin poikkeavan käsittelyprosessin takia. Yhdestä 10 tabletin pakkauksesta riittää kerta-annos usealle ihmiselle. 

Lue myös

Ei alle 3-vuotiaille soveltuvaa jodivalmistetta

Ydinvoimalaonnettomuuden aikana ympäristöön voi levitä radioaktiivista jodia. Tehokkain keino välttää säteilyä on suojautuminen sisätiloihin. Lääkejodia sisältävien tablettien ottaminen on toissijainen keino, eikä niitä pidä koskaan käyttää muuta kuin viranomaisen kehotuksesta.

– Joditabletit eivät suojaa yleisesti säteilyltä. Ne suojaavat vain kilpirauhasta ja vain radioaktiiviselta jodilta, Sandler tähdentää tiedotteen mukaan.

Säteilyvaaratilanteessa suurin riski on sikiöillä, pienillä lapsilla ja kasvuiässä olevilla. Aikuisille säteilystä ei ole samanlaista riskiä, minkä vuoksi yli 40-vuotiaille ei enää suositella joditabletteja.

Suomessa ei ole myynnissä eikä saatavilla alle 3-vuotiaille soveltuvaa jodivalmistetta. Julkinen terveydenhuolto hankkii pienimpien lasten valmisteet. Parhaillaan selvitetään, mikä olisi niille paras jakelutapa.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030