Terveydenhuolto

"Kaikki potilaat ovat samanarvoisia"

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Janne Aaltosen mukaan on tärkeää ja perusteltua, että liitto marssii lauantaina Helsingin Pride-kulkueessa. Ilmoittautumisia tuli yli odotusten.

Hanna Kauppinen
Adobe/AOP

Kaikki potilaat ovat samanarvoisia, lukee banderollissa, jota Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Janne Aaltonen kantaa lauantaina Helsingin keskustan läpi kulkevassa Pride-kulkueessa.

Aaltoselle Pride tarkoittaa tasa-arvoista yhteiskuntaa.

– Koen, että Lääkäriliitto haluaa osallistumisellaan viestittää, että olemme kaikki tasa-arvoisia ja meillä on oikeus olla oma itsemme. Meillä on oikeus itse päättää sukupuolinen suuntautumisemme, pukeutumisemme ja tyylimme.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, että Lääkäriliitto järjestönä osallistuu kulkueeseen. Osallistumispäätös sai alkunsa Nuorten Lääkärien Yhdistyksen aloitteesta joulukuussa 2019. Keskusteltuaan asiasta vilkkaasti valtuuskunta päätti, että liitto osallistuu jatkossa kulkueeseen. Päätöstä seurasi kuitenkin kaksi koronavuotta ja virtuaalikulkuetta, joten nyt ollaan ensi kertaa oikeasti liikkeellä.

– Tiedän, että Pride on lähtenyt liikkeelle ja moni edelleen näkee sen tietyn ryhmän promootiona, mutta minusta kyse on ennen kaikkea tasa-arvoisuudesta ja yhdenvertaisuudesta. Siksi on erittäin perusteltua ja tärkeää, että Lääkäriliitto on tässä mukana.

– Ei siitä niin kauhean pitkää aikaa ole, kun homoseksuaalisuutta pidettiin sairautena, eikä siitäkään, kun sitä pidettiin rikoksena, Aaltonen muistuttaa.

Pelolle ei saa antaa sijaa

Norjassa Oslon Pride-kulkue peruttiin juhannusviikonloppuna sattuneen ampumisvälikohtauksen takia. Kaksi kuoli ja 21 haavoittui, kun aseistautunut mies avasi tulen tunnetun homobaarin terassin vieressä.

Aaltonen ei anna pelolle sijaa.

– Oslon tapahtuma oli tietenkin äärimmäisen ikävä ja valitettava. Terrori tarkoittaa äärimmäistä pelkoa, ja tällaisten iskujen tavoitteena on aiheuttaa pelkoa. Siksi ainoa tapa vastustaa sitä on olla pelkäämättä. Se ei tarkoita sitä, että ei varauduttaisi tai oltaisiin välinpitämättömiä. Silmiini sattui itsenäisyyspäivän alla jostakin somesta sellainen päivitys, että "Rohkeus ei tarkoita sitä, että ei pelkää. Se tarkoittaa sitä, että kykenee toimimaan pelosta huolimatta". Minusta tämä sopii hienosti tähänkin yhteyteen, eli ohkeasti vain oikeina pitämiensä asioiden puolesta.

Ilmoittautuneita yli odotusten

Valkoisiin paitoihin pukeutuneita liiton jäseniä oli ilmoittautunut kulkueeseen torstaina jo kaikkiaan 65. Aaltosesta on hienoa, että ilmoittautuneita on vieläpä reilusti enemmän kuin 50, jonka kulkueen järjestäjä aiemmin ilmoitti mahtuvan liitolle varattuun blokkiin. Sittemmin kerrottiin, että kaikki 65:kin mahtuvat mukaan.

Lue myös

– Kun alunperin vähän mietin, että kuinkakohan moni haluaa osallistua tällaisena kesäisenä lauantaipäivänä, niin onhan tämä lukumäärä ihan älyttömän hieno juttu. Hatunnosto ja iso kiitos kaikille mukaan tulijoille.

"Yhteiskunnan yleinen juttu"

Aaltonen kertoo olevansa iloinen siitä, kuinka laajasti Pride-liike näkyy jo Suomessa, ainakin Helsingissä.

– Tuolla kun kaupungilla kulkee, niin hyvin yleistähän se näyttää jo olevan, että Priden puolesta liputetaan yrityksissä. Siitä on tullut yhteiskunnan yleinen juttu. Ehkä tänä päivänä herättää jo enemmän ihmetystä, jos joku organisaatio ei ole tukemassa.

Tutkimusten mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kokevat syrjintää terveydenhuollossa. Heitä ei aina oteta vakavasti, heitä jätetään kuulematta tai heille esitetään tungettelevia kysymyksiä.

Janne Aaltonenkaan ei usko, että Lääkäriliiton banderollin sanoma toteutuisi kaikkialla.

– Ja siksi meidän pitää viedä sitä viestiä. Tuskin Maapallo on pyöreä -tekstillä varustettua banderollia kannattaisi kantaa. Tässä asiassa pitää ja voidaan tehdä enemmän töitä.

Kirjoittaja

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030