Terveydenhuolto

Koronaepidemia laantuu edelleen Suomessa

Rokotukset ovat vähentäneet erityisesti vakavaa tautia, mutta yleistyneen kotitestauksen takia läheskään kaikki tartunnat eivät päädy rekisteriin.

Hanna Kauppinen
Adobe/AOP

Koronan aiheuttamat erikoissairaanhoito, tehohoito ja kuolemat sekä ilmaantuvuus ovat merkitsevästi vähentyneet kaikissa ikäryhmissä maalis–huhtikuun huipun jälkeen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Laboratoriovarmistettujen koronatartuntojen määrän mittaaminen ei tällä hetkellä anna luotettavaa kuvaa epidemiasta, sillä moni kotitestissä positiivisen koronatuloksen saanut ei varmista tulosta laboratoriossa, eikä tieto tartunnasta päädy rekisteriin.

Koronaan liittyvät kuolemat ovat myös laskeneet tasaisesti maaliskuun lopun huipusta lähtien.

Koronaepidemian vuodenaikaisvaihtelun odotetaan lisäävän tartuntoja ja niiden seurauksena myös vakavan sairastumisen riskiä syksyllä. Tämän vuoksi THL arvioi hyvissä ajoin ennen epidemian oletettavaa kiihtymistä neljänsien rokoteannosten laajentamista erikseen määritellyille ikä- ja riskiryhmille.

Vielä ei tiedetä, onko tuolloin jo käytettävissä varianttiviruksia vastaan räätälöityjä rokotteita vai nykyisiä rokotteita. Tämä riippuu siitä, millä aikataululla rokotteet saavat myyntilupia ja valmistajat pystyvät toimittamaan rokotteita.

THL tiedottaa kesän aikana rokotusaikatauluista, kohderyhmistä ja käytettävissä olevista rokotteista.  

Lue myös

Ei perusteita laajoille neljänsille rokotteille

THL muistuttaa, että nykyiset koronarokotteet antavat erinomaisen suojan vakavaa koronatautia ja kuolemaa vastaan. Niiden suojateho on kuitenkin vain kohtuullinen ja lyhytaikainen Suomessa tällä hetkellä yleistyvien omikronviruksen BA.4 ja BA.5 varianttien osalta.

Tällä hetkellä väestön laajoille neljänsille koronarokotuksille ei ole perusteita. THL suosittelee tämän vuoksi neljänsiä rokoteannoksia vaikean koronataudin riskin suhteen haavoittuville väestöryhmille.

Vakavasti immuunipuutteisille THL suosittelee viidettä koronarokoteannosta.

Kirjoittaja

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030