Terveydenhuolto

Koronan takia vai sen kanssa?

Korona voi laukaista vaikkapa sydän- tai aivoinfarktin, ja tämä pitäisi muistaa sairaalalukuja tulkitessa.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Onko koronapositiivinen potilas sairaalassa koronan takia vai sen kanssa? 

Kysymys herättää paljon keskustelua, mutta vastaus ei välttämättä ole ihan yksinkertainen.

Kun koronaepidemia leviää yhteiskunnassa voimakkaasti, se näkyy sairaaloissa niin, että myös moni muusta syystä sairaalahoitoon joutunut potilas on koronapositiivinen. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Hyks-sairaanhoitoalueen tuoreimmat luvut ovat viime viikolta, ja niiden mukaan erikoissairaanhoidon vuodeosastojen koronapositiivisista potilaista koronan takia sairaalahoitoon oli joutunut 60 prosenttia potilaista. Teho-osastoilla luku oli 75 prosenttia. 

Tietoja ei saa suoraan mistään, vaan sairaalaan tulon sisäänkirjausdiagnoosit ajetaan potilastietojärjestelmästä, ja tarkempien tietojen saamiseksi ne tulisi käydä läpi käsityönä.

– Koronatilastoinnissa on paljon epätarkkuuksia myös kuolemien osalta, sillä korona saattaa olla kuolemaa myötävaikuttavana tekijänä, ja se tulisi huomioida, sanoo infektiolääkäri, apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen Husista. 

Lieväkin korona voi johtaa vakaviin seurauksiin

Ruotsalainen huomauttaa, että jos koronapositiivinen potilas joutuu sairaalaan vaikkapa sydän- tai aivoinfarktin vuoksi, hän tosiasiassa on sairaalassa koronan takia, vaikka hänellä ei olisikaan tyypillisiä koronaoireita, kuten hengenahdistusta tai keuhkokuumetta. Tiedetään, että koronainfektio voi olla laukaiseva tekijä infarktin takana. 

– Lieväkin korona voi sen aiheuttaa. Samaa on raportoitu influenssasta, Ruotsalainen sanoo.

Tuore tutkimustieto kertoo lisäksi, että riski sydän- ja aivoinfarkteille on koholla pitkään, jopa vuoden koronan sairastamisen jälkeen. Koronatilastoihin yli 30 päivää diagnoosin jälkeen tulleet infarktit tai niiden aiheuttamat kuolemat eivät päädy.

– Tai jos on diabeettinen ketoasidoosi ja koronainfektio, aiheuttiko korona sen? Influenssan ja infektioiden yleensä tiedetään heikentävän diabeteksen tasapainoa, Ruotsalainen kertoo.

Omikronin tiedetään vievän sairaaloihin paljon ikääntyneitä, joiden yleistila on laskenut. Tämä on vakava tila, josta ikääntynyt ei välttämättä enää toivu entiselleen, vaan sen myötä kotona toimeen tullut voi joutua jopa laitoshoitoon. 

– Yleistilan laskut sekä esimerkiksi sydän- ja aivoinfarktit koronapositiivisilla on tärkeää raportoida niin, että potilas on sairaalassa koronan takia. Ei riitä, että raportoidaan vain koronan keuhkokuumeet ja muut ilmeiset koronan aiheuttamat taudit, Ruotsalainen sanoo.

Iäkkäiden rokotussuoja heikkenee

Ruotsalainen on huolissaan rokotussuojan heikentymisestä vakavaa tautia vastaan iäkkäillä ja riskiryhmillä ja toivoo, että neljäs rokotuskierros voitaisiin aloittaa pian ainakin yli 70-vuotiaille ja hoivakodeissa asuville.

– Ikääntyneet sairastuvat yhä enemmän sairaalahoitoa vaativasti, sillä yli 70–75-vuotiaiden kolmansista rokotuksista alkaa olla jo 5–6 kuukautta. Ikääntyneillä on usein myös perussairauksia, ja nämä molemmat yhdessä heikentävät jo sinänsä koronarokotteiden antaman suojan kehittymistä.

Lue myös

Tuoreet tiedot Husin sisätauti- ja keuhko-osastoilla olevista koronapotilaista kertovat, että heistä 53 prosenttia on saanut kolme rokoteannosta. Potilaiden keski-ikä on 70 vuotta. Rokottamattomia on 27 prosenttia. 

– Husin alueen kuntien perusterveydenhuollon terveyskeskussairaaloiden vuodeosastoille joutuneiden potilaiden määrä on lähtenyt uuteen nousuun. Tämän viikon alussa niissä raportoitiin 114 potilasta ja Husin erikoissairaanhoidossa 101 potilasta. 

Kun rajoituksista on luovuttu, koronalta suojautumiseksi on käytettävissä vain maskit, käsihygienia ja turvavälit, joten rokotussuojan tärkeys korostuu näiden rinnalla.

Sairaaloissa koronapositiiviset potilaat aiheuttavat kuormitusta, vaikka koronapositiivisuus olisi sivulöydös, eivätkä he tarvitsisi hoitoa koronan oireisiin. 

– Sairaalan näkökulmasta koronapositiivinen potilas tarvitsee aina eristyksen ja muut varotoimet. Lisäksi hän on voinut altistaa muita potilaita ja henkilökuntaa.

Myös Husin henkilökunnan koronatartunnat ovat taas lisääntymään päin. Viimeksi tällainen aalto oli vuodenvaihteessa omikronin tultua. Uudellamaalla valtaviruksena on nyt omikronmuunnoksen alavariantti, BA.2.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030