Terveydenhuolto

Koronavirus käänsi ammattitautitapaukset kasvuun

Valtaosa ilmeni sote-töissä.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Vahvistettujen ammattitautitapausten määrä kääntyi koronapandemian aikana pitkästä aikaa nousuun. Tämä näkyy Työterveyslaitoksen Työperäisten sairauksien rekisterissä, josta on nyt saatavilla myös vuosien 2019 ja 2020 tiedot. 

Ammattitauti- ja ammattitautiepäilytapaukset sekä vahvistetut ammattitautitapaukset ovat jatkaneet jo tutuksi tullutta laskusuuntaansa vuonna 2019. Määrät kääntyivät kuitenkin nousuun vuonna 2020.

Vuonna 2019 vahvistettiin 1 024 ammattitautitapausta, joista työikäisille 710. Vuonna 2020 vahvistettiin 1 062 ammattitautitapausta, joista työikäisille 792. Hieman yli neljäsosa kaikista vahvistetuista ammattitautitapauksista todettiin yli 65-vuotiailla.

Lue lisää: Etäkäynti ei riitä ammattitautiepäilyyn

Naisilla suurin osa ammattitautina vahvistetuista koronainfektioista

Koronavirus johti 115:een vahvistettuun eli vakuutusyhtiöiden hyväksymään ammattitautitapaukseen. Valtaosa osui sote-töihin.

– Naisilla oli noin 90 prosenttia ammattitautina vahvistetuista koronainfektioista, ja lähes kaikki tapaukset todettiin terveyspalveluiden tai sosiaalihuollon alalla, Työterveyslaitoksen ylilääkäri Kirsi Koskela kertoo tiedotteessa .

Kryptosporidioositapaukset viittaavat epidemiaan

Toinen merkittävä tekijä ammattitautitapausten määrän nousun taustalla on kryptosporidioosi eli vasikkaripuli, joka on myös infektiotauti. Kryptosporidioosien määrä on noussut merkittävästi vuodesta 2018 lähtien, mikä osaltaan viittaa epidemiaan.

Lue lisää: Milloin pitäisi epäillä keuhkojen ammattitautia?

Työikäisten vahvistettuja kryptosporidiooseja oli 47 vuonna 2019 ja 54 vuonna 2020. Näinä vuosina tartuntatautirekisteriin kirjatuista kryptosporidioositapauksista vain noin 10 prosenttia vahvistettiin ammattitaudeiksi.

Suurin osa tapauksista todetaan maataloudessa.

Miesten ja naisten ammattitautikirjossa yhä eroja

Miesten ja naisten ammattitautikirjossa ja määrässä on yhä eroja, vaikka naisten osuus nousi vahvistettujen koronavirustapausten vuoksi. Vuonna 2020 työikäisten vahvistetuista ammattitautitapauksista kirjattiin miehille 58 prosenttia ja naisille 42 prosenttia.

Vuonna 2020 yleisimmät vahvistetut ammattitaudit työikäisillä miehillä olivat meluvamma ja allerginen kosketusihottuma, naisilla puolestaan koronavirusinfektio ja ärsytyskosketusihottuma.

Lue lisää: Työpaikoilla puutteita kemikaaleilta suojautumisessa

Asbestisairaustapausten määrä on tasaisesti laskenut, mutta niitä todetaan yhä. Tämä liittyy pitkään viiveeseen altistumisesta asbestisairauden diagnosoimiseen. Suurin osa asbestisairauksista todetaan yli 65-vuotiailla. Näistä yleisin on asbestiplakkitauti.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030