Terveydenhuolto

Kuivasylki- ja verinäytteet ovat luotettavia, kotioloissa otettavia koronan vasta-ainemittareita

Tutkijoiden mukaan tutkimusmenetelmää voitaisiin tulevaisuudessa hyödyntää sekä rokotevasteen että rokotetarpeen seurantaan suurissa potilasmäärissä.

Hanna Kauppinen
Mufid Majnun/Usplash

Sormenpäästä otetun verinäytteen vasta-aineilla (igG) on 99,5 prosentin herkkyys ja 75,3 prosentin tarkkuus erottaa kahdesti rokotetut ei-altistuneista, altistuneista, aikaisemmin koronavirusinfektion sairastaneista tai kerran rokotetuista. Myös syljestä mitattu igG-arvo erotti kahdesti rokotetut muista ryhmistä 85,3 prosentin herkkyydellä ja 65,7 prosentin tarkkuudella.

Tämä selvisi Helsingin yliopiston ja Helsingin yliopistollisen sairaalan tutkimuksessa, jossa analysoitiin yli 1 200 sote-alan työntekijän koronavasta-ainetasoja kuivasylki- ja kuivaverinäytteiden perusteella. Tutkimuksessa haluttiin selvittää, onko eri vasta-aineluokissa eroja virusaltistuksen mukaan. Näytteet kerättiin tammi–maaliskuussa 2021.

Hammashoidon henkilökunnalla vähiten vasta-aineita

Sote-ammattilaisten altistuminen koronavirukselle näkyi tuloksissa kohonneina vasta-aineina. Joko sairastetun koronataudin, rokotuksen tai altistumisen vuoksi lähes 50 prosenttia sairaanhoitajista ja lääkäreistä oli seropositiivisia, kun taas vain 8,7 prosenttia hammaslääkäreistä oli altistunut virukselle.

– Vastoin odotuksiamme hammashoidon henkilökunnan koronatartunnat ja -altistumiset ovat olleet vähäisempiä kuin esimerkiksi sairaalalääkäreillä, vaikka hammashoidossa tehdään paljon aerosolia tuottavia toimenpiteitä lähietäisyydellä potilaasta, tutkija  Laura Lahdentausta  kertoo tiedotteessa.

Näytteiden keräyshetkellä hammashoidon henkilökunta oli saanut myös vähiten koronarokotteita, mikä näkyi vasta-ainearvoissa.

Kaikista korkeimmat vasta-ainearvot sekä veressä että syljessä oli niillä, jotka olivat sekä sairastaneet koronavirustaudin että saaneet rokotuksen.

Lue myös

Tutkimuksen tulokset on julkaistu Medical Microbiology and Immunology -tiedelehdessä.

Menetelmälle kysyntää tulevaisuudessa

Tutkimuksesta saatiin myös tärkeää lisätietoa syljen käyttämisestä vasta-ainearvojen selvittämisessä. Tulosten perusteella kuivanäytteet paljastavat luotettavasti vasta-aineet virukselle. 

Kuivasylki- ja kuivasormenpääverinäytteiden etu on niiden helppo kerääminen ja sitä kautta edullista. Kuivanäytteet voidaan ottaa kotona ilman laboratorio-olosuhteita.

Tutkijoiden mukaan tätä tutkimusmenetelmää voitaisiinkin tulevaisuudessa hyödyntää sekä rokotevasteen että rokotetarpeen seurantaan suurissa potilasmäärissä.

Kirjoittaja

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030