Terveydenhuolto

Kuka saa influenssarokotteen?

Riskiryhmäläisten omaisille suositellaan rokotetta, mutta vain vakavalle influenssalle erittäin alttiiden omaiset saavat sen maksutta.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Influenssarokotteita on tarjolla julkisessa terveydenhuollossa suunnilleen entinen määrä, mutta kuten viime vuonnakin, riskiryhmäläisten lähipiiri ei saa rokotetta yhtä helposti kuin aiemmin.

Tämä perustuu viime syksynä voimaan tulleeseen sosiaali- ja terveysministeriön asetukseen, jonka tavoitteena on turvata rokotteiden riittävyys niitä eniten tarvitseville.

– Ensimmäisenä koronavuonna, vuonna 2020, rokotukset olivat aikaisempaa suositumpia. Koska silloin kriteeristö oli löysempi, rokotteet loppuivat tietyiltä alueilta kesken. Asetusmuutoksella varmistetaan se, että eniten tarvitsevat saavat maksuttoman rokotteen, kertoo asiantuntijalääkäri Mika Muhonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Osalle suositellaan omakustanteista rokotetta

Asetuksen mukaan riskiryhmäläisten omaisista rokotteen saavat kansallisessa ohjelmassa maksutta vain ne, jotka ovat toistuvasti läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle erityisen alttiiseen ihmiseen. Samalla perusteella rokotteen saavat myös ne, joiden vakavalle influenssalle altista omaista ei voida suojata influenssarokotteella.

Toistuvalla läheisellä kontaktilla tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilö asuu samassa asunnossa tai on viikoittain kasvotusten tekemisissä suojattavan ihmisen kanssa.

Vakavalle influenssalle erityisen alttiita ovat voimakkaasti immuunipuutteiset ihmiset, vakavasti sairaat ihmiset, perussairaat ja huonokuntoiset 65-vuotiaat ja sitä vanhemmat, vakavalle influenssalle alttiit ihmiset, joille rokotetta ei voida antaa, alle 6 kuukauden ikäiset lapset sekä raskaana olevat. Omaisen sairautta ei kuitenkaan tarvitse todistaa esimerkiksi lääkärintodistuksella, vaan ihmisen kertomukseen luotetaan.

THL suosittelee silti influenssarokotusta kaikille niille, jotka ovat läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle alttiiseen ihmiseen. Rokotus on kuitenkin osalle omakustanteinen. 

Jos influenssarokotetta ei saa maksutta, siihen voi pyytää reseptin terveyskeskuksesta, ostaa rokotteen apteekista ja pistättää esimerkiksi terveyskeskuksessa. Influenssarokotteita saa myös yksityisiltä palveluntarjoajilta.

Lue myös

Pari miljoonaa rokotetta

Influenssarokotteen saavat kansallisessa ohjelmassa maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä. Maksuttomaan influenssarokotukseen ovat oikeutettuja raskaana olevat, kaikki 65 vuotta täyttäneet, alle 7-vuotiaat lapset, sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat sekä varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset.

Maksuttomaan rokotukseen on oikeus myös henkilöillä, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa kuten vankeinhoitolaitoksissa ja vastaanottokeskuksissa. Myös sote-henkilöstö saa rokotteensa maksutta.

Käytössä on tänä vuonna käytössä yhteensä 1,85 miljoonaa pistettävää influenssarokotetta ja 116 000 nenäsumuterokotetta, jotka on tarkoitettu 2–6-vuotiaille lapsille. Määrä on suunnilleen sama kuin aiempinakin vuosina.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030