Kuntouttava työtoiminta kasvoi merkittävästi Keski-Suomessa
Se on aiempaa vahvemmin hyvinvointialueen omaa toimintaa.
Kuntouttavaa työtoimintaa on kehitetty Keski-Suomen hyvinvointialueella merkittävästi tämän vuoden aikana. Aikuisten kuntouttavan työtoiminnan Jyväskylän yksikkö aloitti toimintansa maaliskuussa.
Hyvinvointialue soveltaa RAI-arviointia aikuisten kuntouttavassa työtoiminnassa ensimmäisenä hyvinvointialueena Suomessa. RAI-arviointijärjestelmä on tarkoitettu hoito- ja palvelusuunnitelman sekä kuntoutussuunnitelman laatimiseen, palvelutarpeen arviointiin sekä toiminnan laadun seurantaan. Se mahdollistaa asiakkaiden toimintakyvyn osa-alueiden systemaattisen ja samansisältöisen arvioinnin.
– Kuntouttavaan työtoimintaan pääsee ilman suurempia jonotusaikoja lähes kaikilla paikkakunnilla, poikkeuksena Jyväskylä, jossa tulijoita on paljon. Keskisen alueen asiakasmäärä kuntouttavassa työtoiminnassa on noin 800 asiakasta, ja noin 30 uutta asiakasta kuukaudessa, kertoo aikuisten kuntouttavien sosiaalipalveluiden palveluvastaava Tanja Kinnunen tiedotteessa .
Tarkoitettu pitkään työttöminä olleille
Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu pitkään työttömänä olleille, jotka eivät työ- ja toimintakykynsä asettamien haasteiden vuoksi voi osallistua julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön.
Kuntouttavassa työtoiminnassa tarjotaan ryhmävalmennusta, matalan kynnyksen työtehtäviä hyvinvointialueen toimipisteissä ja kuntouttavan työtoiminnan yksiköissä.
Vuoden alkupuoliskon aikana on pilotoitu sosiaalisen kuntoutuksen ja kuntouttavan työtoiminnan yhteisiä ryhmiä eri paikkakunnilla. Jyväskylässä ryhmä alkaa syksyllä.
– Merkittävä uudistus on ollut RAI-arvioinnin käyttöönotto asiakkaiden työ- ja toimintakyvyn arvioinnissa, Kinnunen jatkaa.
https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/katsausartikkeli/rai-arviointijarjestelma-mita-hyotya-laakarille/?public=869ca797f381b9990e00110be837885d