Terveydenhuolto

Kuormittuneisuus näkyy ruuhkana Kriisipuhelimessa

Ukrainan- ja venäjänkieliset linjat avataan syyskuussa.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Suomalaisten kuormittuneisuus näkyy puheluruuhkana Kriisipuhelimessa. Mieli ry:n Kriisipuhelimeen tulevien soittoyritysten määrä on jatkuvassa nousussa. Tänä kesänä myös resursseja pystyttiin lisäämään ja vastattujen puhelujen määrä nousi suuremmaksi kuin koskaan ennen.

Heinäkuussa puheluita tuli 35000. Viime marraskuusta lähtien on joka kuukausi ylitetty 30000 soittoyrityksen raja. Kesä-heinäkuussa vastattiin yli 17000 puheluun, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin pandemiaa edeltävänä kesänä.

Myös miehet näyttävät löytäneet Kriisipuhelimen paremmin kuin aikaisemmin. Kesä-heinäkuussa miesten soittoja tuli reilut tuhat enemmän kuin pari vuotta sitten kesällä.

– Yleensä Kriisipuhelimeen soittaneista joka kolmas on ollut mies. Olemme pyrkineet lisäämään miesten tietoisuutta keskusteluavusta ja madaltamaan kynnystä ottaa yhteyttä kriisissä, kertoo kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter tiedotteessa .

Ahdistuneisuus ja ongelmat ihmissuhteissa saavat soittamaan

Yleisin soiton syy kaikissa ikäryhmissä on paha olo, erityisesti ahdistuneisuus. Lisäksi Kriisipuhelimessa kuuluvat ihmissuhdeongelmat, yksinäisyys ja itsetuhoisuus. Kesäaikana monen kuormitusta lisäävät ammattilaisten lomista johtuvat tauot palveluissa.

Lue myös

Tähän asti Kriisipuhelin on toiminut neljällä eri kielellä: suomeksi, ruotsiksi, arabiaksi ja englanniksi. Perjantaina 2. syyskuuta Kriisipuhelin avaa myös ukrainan- ja venäjänkieliset linjat. Molemmat linjat tulevat olemaan auki neljä tuntia arkipäivisin.

– Kriisissä olevan yhteydenotto halutaan tehdä mahdollisimman helpoksi. Haastavassa elämäntilanteessa on tärkeää pystyä ilmaisemaan itseään tunnekielellä ilman tulkkia, uusia linjoja koordinoiva asiantuntija Julia Bagrova sanoo tiedotteessa.

Ukrainankielinen linja päivystää syyskuusta lähtien numerossa 09 2525 0114 ja venäjänkielinen linja numerossa 09 2525 0115. Suomenkielinen linja on auki joka päivä vuorokauden ympäri numerossa 09 2525 0111. Mieli ry:n Kriisipuhelin on suunnattu kaikille kriisissä oleville ihmisille, jotka asuvat Suomessa. 

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030