Terveydenhuolto

Kutsut syöpäseulontoihin eivät tavoita transmiehiä

Riski sairastua esimerkiksi kohdunkaulan syöpään säilyy ennallaan, jos sukupuolenkorjausprosessin osana ei ole tehty kohdunpoistoa.

Hanna Kauppinen
Adobe/AOP

Kutsut syöpäseulontoihin eivät tavoita transmiehiä, vaikka he olisivat yhä riskissä sairastua kohdunkaula- ja rintasyöpään, Suomen Syöpärekisterin asiantuntijat sanovat tiedotteessa . Heidän mukaansa translain uudistamisen yhteydessä on selvitettävä tarkoin, miten myös transmiehet saisivat asianmukaisesti kutsuja seulontoihin,

Rintasyöpäseulontaan kutsutaan 50–69-vuotiaat naiset kahden vuoden välein ja kohdunkaulasyövän seulontaan 30–65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Kutsut lähetetään väestötietojärjestelmässä olevan henkilötunnuksen perusteella, joten ne tavoittavat ainoastaan juridiselta sukupuoleltaan naiset.

Uusilla hyvinvointialueilla tärkeä tehtävä

Kohdunkaulasyövän seulonnan kehittämispäällikkö  Veli-Matti Partanen  ja tutkija  Maija Vahteristo  Suomen Syöpärekisteristä kirjoittavat blogissaan, että seulontoja tulisi tarjota ihmisten elinten ja niihin liittyvän syöpäriskin, ei juridisen sukupuolen perusteella.

– Transmiehet eli sukupuoltaan mieheksi korjanneet voivat yhä sairastua kohdunkaula- ja rintasyöpään. Heidän riskinsä sairastua esimerkiksi kohdunkaulan syöpään säilyy ennallaan, jos sukupuolenkorjausprosessin osana ei ole tehty kohdunpoistoa, Partanen kertoo.

Tällä hetkellä transsukupuolisten hoitoa koskevassa suosituksessa on ohjeistettu transmiehiä osallistumaan kohdunkaulasyövän seulontoihin, jos heidän kohtuaan ei ole poistettu.

– Vastuuta ei pitäisi kuitenkaan vierittää vain ihmisille. Ensi vuonna aloittavien hyvinvointialueiden tulee alusta asti palveluja suunnitellessaan varmistaa, että seulontakäytännöt huomioivat myös transmiehet, Partanen toteaa.

Lue myös

Seulontoihin kutsumiseen pitää etsiä toimivat käytännöt

Meneillään oleva translain uudistaminen antaa mahdollisuuden edistää ihmisten yhdenvertaisuutta. Jotta transmiehet saisivat jatkossa asianmukaisesti kutsuja syöpäseulontihin, pitäisi luoda erillinen tietokanta sukupuoltaan korjanneista, mitä ei ymmärrettävistä syistä haluttaisi tehdä.

Kyseeseen voisi tulla myös se, että transmiehille tarjotaan mahdollisuus ilmoittaa esimerkiksi web-lomakkeella halukkuutensa jatkossa saada kutsun seulontoihin. Vastaavaa käytäntöä suunnitellaan paraikaa ainakin Alankomaissa. Tässäkin ratkaisussa transmiehille itselleen jää kuitenkin suuri vastuu oman syöpäseulonnan toteutumisesta.

Lue koko blogi Syöpäjärjestöjen verkkosivuilta.

Kirjoittaja

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030