Terveydenhuolto

Kuudes lääkis taas esillä

Heikki Pärnänen pitää ajatusta uudesta lääkäreitä kouluttavasta tiedekunnasta epärealistisena.

Minna Pihlava

Sami Perttila
Kuvituskuva

Uusi lääketieteellinen tiedekunta Vaasaan?

Tällainen ehdotus on ollut esillä ennenkin, ja nyt aiheesta kirjoittivat kansanedustaja Mari Holopainen (vihr.) sekä Vaasan kaupunginhallituksen jäsen Lotta Alhonnoro (vihr.) Ilkka-Pohjalaisessa. Asiasta on aiemmin puhunut muun muassa Vaasan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Joakim Strand (RKP).

Lääkäriliiton entinen puheenjohtaja Samuli Saarni on myös liputtanut kuudennen lääketieteellisen tiedekunnan puolesta Suomen Kuvalehden haastattelussa.

Dosentti Teuvo Antikainen on ehdottanut Keski-Suomalaisessa lääkärikoulutusta Jyväskylään.

"Rahan sijoittaminen muualle kustannustehokkaampaa"

Lääkäriliiton politiikka-toimialan johtaja Heikki Pärnänen pitää ajatusta uudesta lääkäreitä kouluttavasta tiedekunnasta epärealistisena.

Uuden yksikön perustaminen on vuosien prosessi, eikä sieltä valmistuisi lääkäreitä saati erikoislääkäreitä, pitkään aikaan.

– Uuden tiedekunnan perustaminen edellyttää myös huomattavia investointimenoja. Saman rahan sijoittaminen lääkärikoulutukseen muualla on paljon kustannustehokkaampaa, hän sanoo.

Lue myös

Pärnäsen mielestä uhkana on myös, että opetushenkilöstöä haalittaisiin nykyisistä tiedekunnista, koska heitä ei ole "irrallaan". Tämä huonontaisi jo olemassa olevien tiedekuntien koulutusresursseja.

Hänen mielestään järkevämpää olisi miettiä, miten keskussairaaloita voisi hyödyntää lääkärien peruskoulutuksen kliinisessä opetuksessa. Tätä kautta voisi olla mahdollista päästä pienempiin ryhmäkokoihin kliinisessä opetuksessa. Lääkäriliiton selvityksen mukaan lääkäriopiskelijat toivovat nykyistä pienempiä ryhmäkokoja.

– Joka tapauksessa Lääkäriliitto on edellyttänyt jo olemassa olevan koulutusresurssivajauksen täyttämistä ennen koulutusmäärien nostamista, ja mahdollisen nostamisen yhteydessä muotoutuvien lisäkustannusten täyttä korvaamista, Pärnänen sanoo.

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030