Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e44552, www.laakarilehti.fi/e44552

Kuusi uutta omalääkäriä aloittaa Länsi-Uudellamaalla

Yrittäjävetoista omalääkärimallia on pilotoitu Espoon Kalajärvellä loppuvuodesta 2024.

Ulla Toikkanen

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen terveysasemilla Espoossa aloittaa kuusi kokenutta omalääkäriä. He ottavat vastuulleen noin 10 000 asukkaan vastaanottopalvelut.

Omalääkärit ovat vastuussa heille nimetyn väestön vastaanottopalveluista, ja kunkin omalääkärin työparina työskentelee omahoitaja.

Omalääkärit eivät ole virkasuhteessa hyvinvointialueeseen, vaan tarjoavat vastaanottopalvelut vastuuväestöilleen hyvinvointialueen kanssa tehtävän sopimuksen mukaisesti. Omalääkäri sitoutuu huolehtimaan vastuuväestöön kuuluvien asukkaiden hyvästä hoidosta ja hoitoon pääsystä.

Omalääkärimalli pohjautuu onnistuneeseen pilottiin

Yrittäjän kanssa tehtävä sopimus on uusi tapa järjestää omalääkäri tietylle väestölle. Yrittäjävetoista omalääkärimallia on pilotoitu Espoon Kalajärvellä loppuvuodesta 2024. Pilotin tulokset olivat vakuuttavia ja kannustivat laajentamaan toimintaa.

– Pilotti osoitti, että ammatinharjoittajalääkäri ja omahoitaja pystyvät toimimaan itsenäisesti ja autonomisesti, kuten olimme ajatelleetkin, projektia johtava ylilääkäri Emil Heinäaho kertoo tiedotteessa

–Lisäksi pääsimme korjaamaan esimerkiksi tiedonsiirron haasteita, joihin emme piirustuspöydällä vielä osanneet täysin varautua. Nyt malli on taas vähän valmiimpi uusia omalääkäreitä varten, hän jatkaa.

Nyt toteutetussa laajemmassa kilpailutuksessa etsittiin omalääkäriä kuudelle väestövastuualueelle eri puolille Espoota. Väestöjä tavoitteli 12 lääkäriä, joista päätettiin hankkia kuusi. Kaikki valitut lääkärit ovat kokeneita yleislääkäreitä, ja heillä on vähintään kolmen vuoden kokemus yleislääkärin työstä.

– On hienoa ja harvinaista, että saamme hyvinvointialueellemme näin paljon kokemusta ja osaamista yhdellä kertaa, yhteisten sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualuejohtaja Markus Paananen sanoo. 

Kolme lääkäriä aloittaa työnsä jo ennen kesää ja loput kolme lomakauden jälkeen.

Omalääkäri turvaa hoidon jatkuvuuden

Omalääkäri-omahoitajatyöpari voi suunnitella työtään joustavasti, ja heidän käytössään ovat samat työkalut, tutkimukset ja palvelut kuin kaikilla hyvinvointialueen terveysasemilla. Omahoitajat ovat aloittaneet hyvinvointialueen palveluksessa kevään 2025 aikana.

Yrittäjävetoista omalääkärimallia laajennetaan Länsi-Uudellamaalla edelleen. Tavoitteena on käynnistää seuraavien omalääkäreiden hankinta jo ennen kesälomia.

Tuolloin väestöjä on tarjolla sekä Espooseen että muualle hyvinvointialueelle. Sopimukseen pohjautuvan mallin lisäksi hyvinvointialueella kehitetään virkatyöhön perustuvaa omalääkärimallia.

– Hoidon jatkuvuudella on iso merkitys. Mitä pidempiä potilas-lääkärisuhteet ovat, sitä harvemmin potilas päätyy sairaalahoitoon. Myös kuolleisuuden vähenemisestä on näyttöä. Siksi omalääkärimalleihin kannattaa investoida. Tavoitteenamme on, että potilas pääsee aina tarvittaessa nopeasti tutun omalääkärin vastaanotolle. Yrittäjävetoinen omalääkärimalli on yksi tapa parantaa hoidon jatkuvuutta perusterveydenhuollossa, Paananen mainitsee.

Lue lisää: Lääkärit yhdessä potilaan parhaaksi 

Lue lisää: Omalääkärimallin kokeilu alkaa Keski-Suomessa

Lue lisää: Lääkärit hakevat oppia omalääkärinä onnistumiseen

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030