Terveydenhuolto

Lääkärikoulutukseen 70 uutta aloituspaikkaa

Lääkäriliiton mukaan oppilasmäärän lisääminen vaatii uusia opetusryhmiä ja lisää opettajia.

Ulla Ora
Adobe

Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Helsingin, Turun, Tampereen, Itä-Suomen ja Oulun yliopistot ovat sopineet lääkäri- ja eläinlääkärikoulutuksen koulutusmäärien pysyvästä lisäämisestä .

Lääketieteen lisensiaatin koulutuksen aloittajamääriä lisätään jo vuoden 2024 sisäänotossa.

Lääkärikoulutuksen aloittajamäärät nousevat yli 70 aloittajalla nykyisestä 755:stä. Helsingin, Tampereen ja Turun yliopistoihin tulee 15 uutta aloituspaikkaa, Oulun yliopistoon 16 ja Itä-Suomen yliopistoon 10.

Lääkärien ja eläinlääkärien koulutukseen nyt suunnattavat lisäresurssit ovat noin 23,4 miljoonaa euroa.

– On hienoa, että ministeriössä on terveydenhuollon vaikeasta taloustilanteesta huolimatta ymmärretty koulutuspaikkojen lisäämiseen liittyvät kustannukset ja niihin on resurssoitu merkittävä summa, sanoo Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja Niina Koivuviita .

Hänen mukaansa ongelmana on, että lääkärikoulutuksen ryhmäkoot ovat jo nyt suuria. Kun yliopistoon tulee noin 15 uutta opiskelijaa, tarvitaan uusia ryhmiä ja lisää opettajia.

Sami Perttilä
Niina Koivuviita

– Lääkärikoulutus ei ole vain luento- tai etäopiskelua, vaan paljon myös käytännön harjoittelua. Toivon, että myös nämä asiat on huomioitu rahoituksessa, Koivuviita jatkaa.

Hän muistuttaa vielä, että lääkärin kynä on terveydenhuollon kallein instrumentti, joten kustannukset ja henkilöstömäärä kulkevat aina käsi kädessä.

Eläinlääkärien peruskoulutukseen tehdään viimeistään vuodesta 2026 lähtien vähintään 20 aloituspaikan pysyvä lisäys vuoden 2023 tasosta. Laajennuksen jälkeen aloituspaikkamäärä on vuosittain vähintään 90.

Lisäpaikat eivät poista kroonista lääkärivajetta

Suomessa on arvioiden mukaan jopa tuhansien lääkärien krooninen vaje.

– Vaje ei korjaudu ilman merkittäviä toimenpiteitä. Tällä yli 70 paikan lisäyksellä mahdollistamme myös yhä useammalle nuorelle opinnot unelmiensa alalla, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala tiedotteessa. 

Nyt myönnettävällä, kehysten sisältä kohdennettavalla rahoituksella koulutettavat ensimmäiset lääketieteen lisensiaatit valmistuvat vuonna 2030 ja eläinlääketieteen lisensiaatit vuonna 2032. 

Lue lisää: Kaksivaiheinen tutkinto saa varovaisen vastaanoton

Lue lisää: Lääkäriliitto: Koulutuksen resurssivaje on korjattava

Kirjoittaja

Ulla Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030