Terveydenhuolto

Lääkärit Ilman Rajoja: Koronarokotteiden ja -lääkkeiden patenttivapaus halutaan vesittää 

Järjestön mukaan vuodettu tekstiluonnos ei lupaa hyvää.

Ulla Toikkanen

Adobe/AOP

Intia ja Etelä-Afrikka ehdottivat jo lokakuussa 2020, että testeillä, hoidoilla ja rokotteilla ei olisi patentteja pandemian aikana. Yli 100 maata tukee ehdotusta WTO:ssa. Maat, joilla on vahva lääketeollisuus, vastustavat ehdotusta yhä.

Maaliskuussa 2022 vuodetun dokumentin mukaan EU:n, Yhdysvaltojen, Intian ja Etelä-Afrikan välillä keskustellaan tekstiluonnoksesta. Lääkärit Ilman Rajoja on analysoinut raportoidun tekstin eikä usko, että se parantaa ihmisten pääsyä COVID-19-lääkinnällisiin tuotteisiin.

– Ehdotettu teksti on vesitetty versio laajaa kannatusta saaneesta Intian ja Etelä-Afrikan ehdotuksesta. Se ei tarjoa todellista ratkaisua henkeä pelastavien tuotteiden saatavuuden lisäämiseen pandemian aikana, sanoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön toiminnanjohtaja Linda Konate tiedotteessa .

Esitys sisältää vain rokotteet, ei hoitoja, diagnostiikkaa ja muita lääketieteellisiä tuotteita. Ehdotus voisi sulkea pois useita matalan ja keskitulotason maita. Esitys kattaa vain patentit, eikä siinä oteta huomioon muita tekijänoikeuksien suojan muotoja.

Lääkärit Ilman Rajoja kehottaa Suomea ja muita WTO:n jäseniä hylkäämään nykyisen tekstin. Järjestö kannustaa pyrkimään kunnianhimoisempaan lopputulokseen, joka tukee kaikkia ihmisiä kaikkialla sekä kaikkia lääketieteellisiä työkaluja Intian ja Etelä-Afrikan alkuperäisen ehdotuksen mukaisesti.

Lue myös

Suomalaiset tukevat patenttipoikkeamaa

Lääkärit Ilman Rajoja on luovuttanut kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarille yli 11000 suomalaisen allekirjoittaman vetoomuksen, jonka mukaan pandemian aikana lääkinnällisillä COVID-19-tuotteilla ei pitäisi olla patentteja. Vetoomuksen mukaan Suomen on oltava aktiivisesti vaatimassa patenttien vapauttamista.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset kannattavat poikkeuksia koronarokotteisiin. Tutkimuksen mukaan 91 prosenttia suomalaisista pitää ihmishenkien pelastamista voitontavoittelua tärkeämpänä pandemiassa.

Kirjoittajat

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030