Terveydenhuolto

Lääketiedettä opiskelee ulkomailla yli tuhat suomalaista 

Eniten opiskelijoita on Latviassa, Romaniassa, Ruotsissa ja Virossa. 

Sari Kosonen
Kela / Liisa Valtonen

Lääketiedettä opiskeli ulkomailla viime lukuvuonna 1129 suomalaista, ilmenee Kelan tuoreista opintoetuustilastoista. Määrä on vain hieman pienempi kuin edellisenä lukuvuonna.

– Maailmantilanne on vaikuttanut yllättävän vähän ulkomailla opiskelemiseen. Ainoastaan Venäjällä ja Ukrainassa opiskelevien määrä on hieman laskenut, kertoo Lääkäriliiton tutkija Piitu Parmanne.

Ylivoimaisesti vetovoimaisin opiskelumaa on Latvia, jossa lääketiedettä opiskeli viime lukuvuonna 384 suomalaisista.

– Latvia on melko lähellä, ja sinne on hyvät kulkuyhteydet. Siellä on myös valmiina suomalainen opiskelijayhteisö, joka varmaankin lisää vetovoimaa, Parmanne pohtii.

Romaniassa lääketiedettä opiskeli 201, Ruotsissa 135 ja Virossa 109 suomalaista.

Lue myös

Lääkäriliiton viime syksynä tekemän opiskelijatutkimuksen tulosten mukaan yleisin syy hakeutua ulkomaille lääketiedettä opiskelemaan oli se, että opinnot voi aloittaa siellä nopeammin kuin Suomessa. Muita yleisiä syitä olivat muun muassa halu opiskella kansainvälisessä ympäristössä ja kokemuksien saaminen ulkomailla elämisestä.

Enemmistö (90 prosenttia) tutkimukseen vastanneista opiskelijoista ilmoitti haluavansa palata Suomeen töihin valmistuttuaan lääkäriksi. Määrä on viime vuosina ollut kasvussa.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030