Terveydenhuolto

Lääkkeiden saatavuudessa ei häiriöitä Ukrainan kriisin takia

Lääkkeiden turhaa hamstraamista tulisi välttää, sanoo Timo Mauriala Fimeasta.

Tiiamari Pennanen

Lääkkeiden saatavuustilanne on Suomessa normaali, eikä Ukrainan kriisi ole aiheuttanut tarvetta erikoisjärjestelyille, kertoo lääkkeiden saatavuudesta ja velvoitevarastoinnista vastaavan yksikön päällikkö Timo Mauriala Fimeasta.

– Tilanne on hyvinkin rauhallinen ja kaikin puolin kunnossa, Mauriala sanoo.

Koronapandemian aiheuttama pelko ja epävarmuus näkyivät keväällä 2020 lääkkeiden turhassa hamstraamisessa, kun ihmiset alkoivat täydentää omia lääkevarastojaan, vaikka saatavuus ei ollut mitenkään vaarassa. Tämä johti tilapäisiin saatavuushäiriöihin apteekeissa.

Mauriala toivoo, että ihmiset välttäisivät nyt vastaavaa.

Malliesimerkki on viime päivinä uutisoitu jodin hamstraaminen, mikä on johtanut sen tilapäiseen loppumiseen apteekeista.Tänään pitäisi tulla Maurialan tietojen mukaan uusia eriä myyntiin.

Hän toivoo, että myöskään mediassa ei lietsottaisi turhia pelkoja, jotka voivat johtaa hamstraamiseen.

– Mitään syytä lääkkeiden hamstraamiseen ei ole, vaan kaikki saatavuuteen viittaavat signaalit ovat normaaleja. Emme näe, että mikään olisi sen suhteen muuttunut.

Lääkevarastoja on kasvatettu pandemian vuoksi

Viimeisten kahden vuoden aikana kaikkia lääkevarastoja on kasvatettu osana varautumista. Näin on pyritty huolehtimaan siitä, että saatavuus pysyy hyvänä vaikeasta globaalista tilanteesta huolimatta.

– Pandemian aikana aloitettu työ huoltovarmuuden turvaamiseksi jatkuu samalla tavalla.

Lue myös

Viimeiset kaksi vuotta on eletty Maurialan mukaan erikoisessa tilanteessa, kun globaaleissa tuotantoketjuissa on pandemian vuoksi ollut suuria epävarmuuksia. Lääkkeiden saatavuutta on kuitenkin saatu pidettyä Suomessa normaalina koko pandemian ajan.

– Suomessa lääkealan toimijat ovat tehneet laadukasta työtä riskien hallinnassa ja varautumisessa, ja velvoitevarastointi on osoittanut tehonsa.

Enä jos Ukrainan kriisi laajenisi ja Suomeen kohdistuisi tulevaisuudessa uhkaa sotilaallisesta voimankäytöstä? Mikäli logistiikkaketjut saataisiin pysymään pystyssä, Mauriala ei näe, että lääkkeet olisivat loppumassa. Lyhytaikaisiin, muutaman kuukauden kestäviin häiriöihin taas velvoitevarastointi tarjoaa turvapuskurin.

Venäjä ja Ukraina eivät ole Suomen kannalta merkittäviä lääkkeiden tuottajamaita.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030