Terveydenhuolto

Lasten tehohoitoa pyritään turvaamaan lisäkoulutuksella

Tavoitteena on vahvistaa yhteistyötä ja varmistaa tietotaito eri yliopistosairaaloissa.

Sari Kosonen
Hus
Viiden yliopistosairaalan sairaanhoitajia ja erikoislääkäreitä ohjataan jatkossa säännöllisesti lisäkoulutukseen Uuden lastensairaalan teho-osastolle Helsinkiin.

Husin Uudessa lastensairaalassa on pilotointivaiheessa lasten tehohoidon ja tehohoitolääketieteen lisäkoulutuspolku sairaanhoitajille ja erikoislääkäreille.

Viiden yliopistosairaalan sairaanhoitajia ja erikoislääkäreitä ohjataan jatkossa säännöllisesti lisäkoulutukseen Uuden lastensairaalan teho-osastolle Helsinkiin. Koulutuspilotin ensimmäinen koulutettava, sairaanhoitaja Turun yliopistollisesta sairaalasta, aloittaa koulutuspolun toukokuun aikana.

Syksyllä lisäkoulutukseen osallistuu Turun ja Tampereen yliopistollisten sairaaloiden sairaanhoitaja- ja erikoislääkärikoulutettavia, joilla jo entuudestaan on kokemusta tehohoidosta. Täydennyskoulutuksen kesto tulee olemaan noin puoli vuotta.

Lue myös

Koulutusmuotoa ja käytäntöjä on tarkoitus valjastaa hankkeen kokemusten perusteella pysyväksi toimintamalliksi. Pilotointivaiheen jälkeen ne laajennetaan koskemaan kaikkien yliopistosairaaloiden yhteistyötä.

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi maaliskuussa Husille miljoonan euron valtionavustuksen lasten tehohoidon saatavuuden ja osaamisen varmistamiseksi.

Valtionavustusta voidaan käyttää lisäkoulutuksen kehittämis- ja pilotointikustannuksiin. Samalla helpotetaan Husin Uuden lastensairaalan tehohoidon hankaloitunutta tilannetta. Hus hallinnoi hanketta ja sen osatoteuttajina ovat Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueet.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030