Terveydenhuolto

Lentävät lääkärit tuovat apua hoitotyhjiöön Ranskassa

Dijonin keskussairaala vie erikoislääkäreitä yksityssuihkukoneella päiväksi lähikuntiin.

Virpi Latva

Adobe/AOP

R‌anskan lääkäripula on paisunut uusiin mittoihin. Dijonin keskussairaala on alkanut lennättää erikoislääkäreitä yksityssuihkukoneella päiväksi lähikuntiin.

Kahdeksan erikoislääkärin lennättäminen parin sadan kilometrin päästä tulee edullisemmaksi kuin puuttuvien ammatinharjoittajien korvaaminen vuokralääkäreillä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan yli 30 prosenttia ranskalaisista asuu lääkärityhjiössä. Ongelma ei kuitenkaan koske vain syrjäseutuja, vaan lääkäripula koettelee erityisesti esimerkiksi Pariisin ympäristökuntia. Myös 35 000 asukkaan Neversin kaupunki keski-Ranskan Nièvren departementissa tarvitsisi lisää ammatinharjoittajia. 

Samalla seudulla on alimiehityksen vuoksi jouduttu lakkauttamaan vuodepaikkoja ja sulkemaan muun muassa lasten päivystyksiä.

Departementissa on yksi yleislääkäri / 2000 asukasta, kun valtakunnalinen keskiarvo on yksi lääkäri / 850 asukasta. Ammatinharjoittajien määrä on laskenut viimeisen kymmenen vuoden aikana 30 prosenttia, eikä tulevaisuus näytä ruusuiselta, koska yleislääkärien keski-ikä on 55. 

Vuokralääkäreistä miljoonalasku

Neversin tuhannen vuodepaikan keskussairaalan erikoislääkäripulaa on tähän asti paikattu vuokralääkäreillä, mikä maksaa sairaalalle 3,5 miljoonaa euroa vuodessa.

Neversin kaupunginjohtaja Denis Thuriot laski, että spesialistien lennättäminen yksityiskoneella 200 kilometrin päässä sijaitsevasta Dijonin keskussairaalasta tulee pitkän päälle halvemmaksi.

Yhden lentomatkan kustannukset ovat noin 5400 euroa. Koneen kyydissä on kahdeksan kokeiluun vapaaehtoisina ilmoittautunutta ammatinharjoittajaa. Lentoyhteyden on tarkoitus toimia kerran viikossa.

Tammikuun lopussa alkaneeseen lentokokeiluun osallistuva radiologian erikoislääkäri Inna Dygai-Cochet uskoo, että maantieteellisesti hyvin epätasaisesti jakautunut lääkäripula muuttaa ammatinharjoittajien toimenkuvaa.

– Ammatista on tulossa yhä liikkuvampi. Emme voi jättää lääkärityhjiöön joutuneita potilaita hoitamatta, se on vastoin ammatin etiikkaa. Uusia ratkaisuja ongelmaan on mietittävä tässä ja nyt, Dygai-Cochet sanoo. 

Hän teki aiemmin saman matkan junalla tai omalla autolla. Meno- ja paluumatkaan hupeni yhteensä kuusi tuntia, mikä lohkaisi ison palan työpäivästä. Tammikuun lopussa aloitettu lentoyhteys Dijonista Neversiin kestää 35 minuuttia. Lentokentälllä ammatinharjoittajia odottaa minibussi, joka kiidättää heidät sairaalaan viidessä minuutissa.  

Dygal-Cochet tietää työpanoksensa olevan korvaamattoman arvokas apu Neversin keskussairaalalle.

Lue myös

– Osastolla on vain yksi radiologi, mutta kolme kuvantamisen erikoislaitetta, joiden käyttämiseen tehokkaasti tarvittaisiin kolme lääkäriä. 

Tilapäisapua eläkeläisiltä

"Lentävät lääkärit" ja vastaanottava sairaala ovat olleet järjestelyyn tyytyväisiä, mutta suuri yleisö kritisoi epäekologista matkstusmuotoa.

Kaupunginjohtaja Denis Thuriot järkeilee, että jos ekologia ja potilaiden välitön terveys on asetettava vastakkain, jälkimmäinen menee edelle. 

– Pitää lopettaa lentokoneiden mustamaalaaminen. Liikemiehiä lennätetään joka päivä yksityiskoneella paikasta toiseen, eikä kukaan sano mitään. Neversin asukkailla on koko departementin lyhyin eliniän ennuste. Heidän pitää saada tarvitsemaansa hoitoa, Thuriot sanoo. 

Lääketieteellisten tiedekuntien numerus claususta on hiljattain korotettu, mutta se tuo helpotusta lääkäripulaan vasta muutaman vuoden kuluttua. Uusien lääkärien valmistumista odotellessa Ranskan hallitus on parantanut eläkkeellä olevien ammatinharjoittajien osa-aikaisen työssäkäynnin edellytyksiä ja taloudellista kannattavuutta.

Kirjoittaja

Virpi Latva

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030