Terveydenhuolto

Liika rahapelaaminen kuormittaa myös läheisiä

Olisi tärkeää tunnistaa lähipiirin tuen tarve.

Tiiamari Pennanen
Adobe/AOP

Liiallisen rahapelaamisen haitat ulottuvat usein myös pelaajan läheisiin, joille tilanne voi aiheuttaa merkittävää haittaa. Läheiset voivat kokea stressiä, ahdistuneisuutta, masennusta, toivottomuutta tai syyllisyyttä, taloudellisia ongelmia sekä huolta pelaajan hyvinvoinnista. Koetut haitat laskevat läheisten elämänlaatua huomattavasti, sanotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteessa .

Sosiaali- ja terveydenhuollossa olisi tärkeää tunnistaa pelaamisen vaikutukset lähipiiriin. Tukipalveluja läheisille on tarjolla vielä hyvin vähän, mutta niitä ollaan kehittämässä.

Oleellista on tiedon antaminen rahapeli-ilmiöstä, sosiaalinen tuki, selviytymiskeinojen vahvistaminen, vuorovaikutuksen merkitys pelaajan kanssa sekä läheisen oman kuormittuneisuuden vähentäminen. Matalan kynnyksen verkkopalvelut on todettu hyödyllisiksi ja helposti lähestyttäviksi.

Huomiota pelaajien läheisiin

THL on tuottanut yhteistyössä Peliklinikan kanssa läheisille suunnatun testin Peluurin verkkopalvelussa, jonka avulla voi arvioida omaa tilannettaan.

Lue myös

– Läheisten testi tarjoaa myös ammattilaiselle mahdollisuuden ottaa läheisten kokemat haitat puheeksi tilaisuuden antaa tukea ja tietoa räätälöidysti läheiselle hänen kokemien haittojen mukaisesti, sanoo tutkimuspäällikkö  Sari Castrén tiedotteessa.

Rahapeliongelmaa läheisen näkökulmasta käsitellään THL:n uudessa Tutkimuksesta tiiviisti -julkaisusarjassa . THL on myös julkaissut uuden Tiedä & toimi -kortin  pelaajan läheisten kohtaamisen ja tilanteen arvioinnin tueksi ammattilaisille.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030