Terveydenhuolto

Liikaa työtä ja keskeytyksiä

Kuormitusta lisäävät myös liiallinen tiedon määrä ja jatkuva tavoitettavuus.

Sari Kosonen
Adobe

Työn jatkuvat keskeytykset, liiallinen työn määrä ja kova työtahti aiheuttavat merkittävää psykososiaalista kuormitusta työpaikoilla.

Työsuojeluhenkilöstölle suunnatun tuoreimman Työsuojelupaneelin mukaan joka kolmas arvioi keskeytyksiä esiintyvän omalla työpaikalla jatkuvasti, kun vuonna 2016 näin arvioi joka neljäs. Kuormitusta lisäävät myös liiallinen tiedon määrä ja jatkuva tavoitettavuus.

Tuorein Työsuojelupaneeli eli Työterveyslaitoksen ja Työturvallisuuskeskuksen vuosittain toteuttama kyselytutkimus tehtiin marraskuussa 2023. Tällä kertaa teemaksi valittiin psykososiaaliset tekijät ja niiden hallinta. Paneelissa oli sama teema vuonna 2016.

Työmäärän koki liian suureksi 27 prosenttia jatkuvasti, 60 prosenttia jossain määrin. Jatkuvan tavoitettavuuden koki omalla työpaikallaan kuormittavan jatkuvasti 21 prosenttia ja jossain määrin 51 prosenttia.

Työsuojelupaneeli osoittaa, että työpaikoilla on käytössä toimivia keinoja kuormitustekijöiden arviointiin. Tunnistamisesta huolimatta kuormituksen hallinta koetaan vaativaksi. Syynä voivat olla oman alan tai työpaikan haasteet, kuten työvoimapula tai muutosneuvottelut.

Yhtä yleispätevää ratkaisua kuormituksen hallintaan ei ole.

– Erilaisiin kuormitustekijöihin tarvitaan erilaisia hallintakeinoja. Kuormituksen hallinnan ykköskeino on vaalia avointa, luottamuksellista keskusteluilmapiiriä ja vuorovaikutusta sekä työntekijän ja esihenkilön välillä että koko työyhteisön kesken, erityisasiantuntija Hanna Uusitalo Työterveyslaitoksesta toteaa tiedotteessa .

Vastaajat tunnistivat hallintakeinoiksi myös muun muassa työterveyshuollon palvelut, työjärjestelyt palautumismahdollisuuksineen sekä ohjeet ja koulutuksen.

Lue lisää: Työterveyslaitokselta työkalupakki henkisen työkyvyn tukeen

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030