Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e45053, www.laakarilehti.fi/e45053

Luontoterapia on osa psykiatrista kuntoutusta Tampereella

Kasvit inspiroivat uuden psykiatrisen sairaalan ulko- ja sisäpuolella.

Ulla Ora

Luonto on huomioitu erityisellä tavalla Taysin keskussairaalan uudessa T-rakennuksessa. Rakennusta ympäröivät suljetut pihat, ja heti niiden takana aukeaa metsäinen maisema.

Rakennuksen suunnittelussa on käytetty viherympäristöterapeuttista ajattelua. Kasveja löytyy runsaasti rakennuksen sisältä, taide ja valokuvat seinillä ovat pitkälti luontoaiheisia. Osa huoneista on nimetty Pirkanmaan luonnon innoittamana.

Luontoterapia on myös osa psykiatrista kuntoutusta. Se on potilaalle yksi toimintamuoto muiden rinnalla. Toiminnan keskiössä on luonnonmateriaalien käyttö sekä luonnossa oleminen. 

Puutarhanhoito on luontoterapiaa

Kesällä luonnon kukkiessa puutarhanhoito on tärkeä osa luontoterapiaa. Sisäpihan kasvihuoneen kurkut, tomaatit, yrtit ja kukat on itse kasvatettu. Kasvihuoneita pidetään kunnossa yhdessä potilaiden kanssa.

–Kasvihuoneessa kaikki on meidän kasvattamaamme, ja sen hoito on vastuullamme, kertoo luontoterapian ohjaaja Katri Hatanpää  tiedotteessa .

Syksyllä sairaalassa kerätään ja kuivatetaan eri luonnonmateriaaleja talveksi. Hatanpää kertoo heidän kannustavan jokaista potilasta mukaan toimintaan, mutta kaikkeen ei tarvitse aina osallistua.

– Kannustamme aistimaan ja havainnoimaan ympäristöä, vaikka itse toimintaan ei haluaisi osallistua. 

Rakennuksen sisältä löytyy myös aistihuone, jossa luontoa voi aistia virtuaalisesti.

Vastapaino hektiselle elämälle

Luonnon parantavista vaikutuksista on tiedetty jo pitkään. Siksi psykiatriset sairaalat on usein tehty luonnonkauniille paikoille.

–Luonto auttaa keskittymään hetkeen, ja läsnäolon tunne vahvistuu. Silloin keskittyy hetkeksi johonkin muuhun kuin omaan oloon. 

Hatanpää kannustaa lähtemään lähiluontoa kauemmaksikin ja nauttimaan luonnosta, mikä tukee jokaisen hyvinvointia. Kun elämänrytmi on hektistä ja maailma paikoin kaoottinen, luonnosta saa tähän rauhoittavaa vastapainoa. On hyvä välillä pysähtyä, ja luonto tarjoaa oivan mahdollisuuden siihen.

–Sanotaan, että kun hoitaa kasveja, niin ne alkavat hoitaa meitä. Ihmiset tarvitsevat kukoistaakseen paljon samaa kuin kasvit.

Lue lisää: Ympäristö vaikuttaa aivoterveyteen monin tavoin

Kirjoittaja

Ulla Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030