Terveydenhuolto

Maahanmuuttaneiden terveyspalveluita koskevia suosituksia on päivitetty

Ohjeet koskevat pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden lisäksi muita maahanmuuttaneita.

Sari Kosonen
Adobe / AOP

THL on päivittänyt maahanmuuttaneiden terveyspalveluita ja tartuntatautien ehkäisyä koskevia suosituksia .

Maahanmuuttaneilta seulottavia tartuntatauteja ovat tuberkuloosi, HIV, hepatiitti B, hepatiitti C, kuppa ja suolistoloiset.

Merkittävimpiä päivityksiä ovat alle 16-vuotiaiden tuberkuloosin seulonnassa käyttöön otettava IGRA-testi ja hepatiitti C -seulontojen aloittaminen.

Päivitetyt ohjeet koskevat pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden lisäksi myös muista, esimerkiksi työperäisistä syistä tai opiskelujen takia Suomeen muuttaneita henkilöitä. 

Seulonnoissa otetaan maakohtaisten suositusten ja mahdollisten oireiden lisäksi huomioon yksilölliset tekijät kuten aikaisempi oleskelu konfliktialueella tai pakolaisleirillä, sekä muut riskitekijät kuten huumeiden pistoskäyttö, miesten välinen seksi, seksityö ja vankilatausta. 

Lue myös

Alle 16-vuotiaiden lasten tuberkuloosin seulontaan suositellaan jatkossa käytettäväksi keuhkojen röntgenkuvan sijaan ensisijaisesti IGRA-testiä, jolla voidaan havaita aktiivisen tuberkuloosin lisäksi myös piilevä tauti.

Jatkossa myös hepatiitti C kuuluu maahanmuuttaneilta seulottaviin tartuntatauteihin. Seulontaa suositellaan yksilöllisten riskitekijöiden perusteella sekä niille, jotka tulevat maasta, jossa hepatiitti C -kantajuuden esiintyvyys on vähintään kaksi prosenttia. 

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030