Terveydenhuolto

Maailmalla useita koleraepidemioita

Euroopassa tautiriski on pieni.

Minna Pihlava
Adobe/AOP

Maailmalla on raportoitu runsaasti koleratapauksia viime kuukausina.

Euroopan tartuntatautiasioista vastaavan viraston ECDC:n mukaan 23.3.–24.4. on raportoitu lähes 50 000 koleratapausta ja 298 kolerakuolemaa.

Tapauksia on raportoitu useilta mantereilta ja useista maista, mukaan lukien Afganistan, Bangladesh, Burundi, Kamerun, Kongon demokraattinen tasavalta, Dominikaaninen tasavalta, Etiopia, Haiti, Kenia, Libanon, Malawi, Mosambik, Nigeria, Pakistan, Somalia, Etelä-Afrikka, Etelä-Sudan, Syyria, Sambia ja Zimbabwe.

ECDC:n mukaan näihin maihin matkaavien tartuntariski on kuitenkin matala.

EU- ja ETA-maiden alueella kolera on harvinainen. Vuonna 2021 todettiin kaksi tapausta, 2020 kolme tapausta ja 2019 26 tapausta. Kaikki tartunnan saaneet olivat käyneet kolera-alueella.

Lue myös

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee kolerarokotusta niille matkustajille, jotka ovat suorassa riskissä saada tartunta. Tämä koskee esimerkiksi avustustyöntekijöitä. Muille tulisi tarjota terveysneuvontaa.

Tartuntoja voi ehkäistä juomalla pullotettua tai kloorattua vettä, pesemällä kasvikset ja hedelmät pullo- tai klooratulla vedellä, pesemällä käsiä huolellisesti saippualla, syömällä hyvin kypsennettyä ruokaa ja välttämällä raa’an kalan ja äyriäisten syömistä. 

Kolera on Vibrio cholerae -bakteerin aiheuttama suolistotauti, jolle on ominaista voimakas ripuli ja oksentelu sekä näistä johtuva kuivuminen.

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030