Terveydenhuolto

Maailman lääkäriliitto otti kantaa rasismiin

Ongelmaa on havaittavissa myös kollegoiden välillä – Suomessakin on syytä pohtia asiaa.

Maria Nummela
Adobe/AOP

Rasismia esiintyy kaikessa lääketieteessä ja koko maailmassa. Maailman lääkäriliitto julkaisi juuri kannanoton, jonka mukaan rasismilla on suora vaikutus potilaisiin ja heidän terveyteensä. Berliinin julistuksella halutaan lisätä tietoisuutta rasismista ja siitä, että tämä on juurtunut syvälle lääketieteen rakenteisiin.

– Rasismia on valitettavasti jokaisessa yhteiskunnassa, muodossa tai toisessa. Sitä esiintyy myös terveydenhuollossa esimerkiksi koskien potilaiden hoitoon pääsyä tai suhtautumista muualta tulleisiin lääkärikollegoihin. Siksi on tärkeää, että Maailman lääkäriliitto on nostanut asian esiin, toteaa Lääkäriliiton terveyspolitiikan asiantuntija Mervi Kattelus .

Lue myös

– Ensireaktioni nyt hyväksyttyyn kannanottoon oli aikanaan, että hyvä ehdotus, mutta rasismi ei taida olla Suomen terveydenhuollossa kovin näkyvä ongelma. Onko näin? Katsoisin, että myös meillä on syytä pohtia asiaa tarkemmin, tunnistaa mahdolliset rasismiin viittaavat toimintatavat ja asenteet terveydenhuollossa ja kitkeä ne pois.

Maailman lääkäriliiton mukaan rasismi voi luoda esteitä esimerkiksi lääketieteelliseen ammattiin hakeutumisessa historiallisesti syrjäytyneille ryhmille.

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030