Terveydenhuolto

”Maapallo ei ole vielä saattohoidossa”

Ilmastonmuutos puhutti Lääkäripäivillä.

Ulla Toikkanen
Mikko Käkelä
Debatissa keskustelivat Riikka Suominen, Taneli Saari, Moona Merikallio, Rosa Rantanen ja Pertti Saloheimo.

Kuolema ja ekokriisi liittyvät monella tavalla yhteen. Ekokriisi aiheuttaa elinympäristöjen ja eliöiden kuolemia, luontokatoa ja myös ihmisten kuolemia, jotka näkyvät jo nyt esimerkiksi sään ääri-ilmiöiden, kuten helleaaltojen lisääntyessä. Näin todettiin Lääkäripäivien Ilmastonmuutos, elämän ja kuoleman kysymys -debatissa.

– Kuolema ja ekokriisi ovat tabuja, joista on vaikea keskustella, koska ne aiheuttavat paljon ahdistusta ihmisissä. Tabuista puhuttaessa tuli esiin myös se, että jatkuvan talouskasvun ihanne loppupeleissä lisää kuolemia, mutta siitä ei saa puhua, kertoo debatissa mukana ollut yleislääketieteen erikoislääkäri, paperittomien hoidon vastuulääkäri Moona Merikallio Helsingin kaupungilta.

Debatissa pohdittiin, että terveyden asiantuntijoina lääkäreiden pitäisi ymmärtää ekokriisin olevan myös terveyskriisi.

Lue lisää: Ikirouta sulaa, so what?

Lääkäreiden tulisi Merikallion mukaan peräänkuuluttaa yhteiskunnallisia toimia, jotka hillitsisivät ekokriisiä tai ainakin vähentäisivät sen haittoja.

– Ratkomme potilaiden pulmia, jotka usein johtuvat suuremmista yhteiskunnallisista ongelmista. Ekokriisi on iso yhteiskunnallinen asia, joka näkyy vastaanotoillamme. Siihen pitäisi ottaa kantaa samalla tavalla kuin esimerkiksi alkoholiveroon ja tupakkalakiin.

Lue lisää: On aika nähdä ilmasto- ja luontokriisi osana samaa globaalia terveysuhkaa

Arvojen mukainen toiminta tuo toivoa

Debatti linjasi, ettei maapallo ei ole vielä saattohoidossa, vaan vakavasti sairas. Kannattaa siis ottaa kaikki parannuskeinot käyttöön.

Yhteisöllisyys ja omien arvojen mukainen toiminta antavat toivoa.

Lue lisää: Ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksiin on varauduttava

– Ekokriisin aiheuttama ahdistus voi vähentyä, jos siihen liittyvistä asioista puhutaan enemmän.

Debatissa olivat keskustelemassa Moona Merikallion lisäksi LT, lääketieteellinen päätoimittaja Pertti Saloheimo Lääkärilehdestä, toiminnanjohtaja Taneli Saari Ympäristö ja tulevaisuus mielessä -hankkeesta ja VTT Rosa Rantanen Safer Climate -verkostosta ja Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskuksesta.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030