Terveydenhuolto

Merkittävä rahoitus gliooman immunoterapian kehittämiseen

Hankkeessa aiotaan yhdistää kolmen tutkimusryhmän lähestymistavat immunoterapeuttisten hoitojen kehittämiseksi glioblastoomaan.

Anne Seppänen

Adobe/AOP

Jane ja Aatos Erkon säätiö on myöntänyt noin 1,5 miljoonan euron rahoituksen tutkimushankkeelle, jossa kehitetään kohdennettua immunoterapiaa pahanlaatuisen gliooman hoitoon.

Hankkeeseen osallistuvat tutkimusryhmineen professori Seppo Ala-Herttuala Itä-Suomen yliopistosta, professori Vincenzo Cerullo Helsingin yliopistosta ja professori Dario Greco Tampereen yliopistosta.

Lue myös

Gliooma on pahanlaatuinen aivokasvain. Sen useista alatyypeistä yleisin ja huonoennusteisin on glioblastooma, jota ei toistaiseksi pystytä parantamaan. Tutkimushankkeessa tavoitteena on yhdistää tutkimusryhmien erityyppiset lähestymistavat uudenlaisten, räätälöityjen immunoterapeuttisten hoitojen kehittämiseksi glioblastoomaan.

Hankkeessa kehitetään myös uusia, potilaiden glioomanäytteisiin perustuvia tutkimusmalleja, selvitetään glioomien antigeenejä, joihin immuunivaste kohdistuu, ja kehitetään koneoppimiseen perustuvia menetelmiä niiden nopeaan tunnistamiseen.

Kirjoittajat

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030