Terveydenhuolto

Mikrobilääkkeitä kiellettiin eläimiltä, jotta ne toimisivat ihmisillä

Joukossa on 18 antibioottia, 18 viruslääkettä ja yksi alkueläinlääke.

Minna Pihlava
Adobe/AOP

EU on listannut 37 lääkettä, joita ei saa käyttää eläimillä. Joukossa on 18 antibioottia, 18 viruslääkettä ja yksi alkueläinlääke.

Kielto tuli voimaan 9. helmikuuta.

Listalla on vain yksi lääke, jota on käytetty eläimille Suomessa. Aine on amantadiini. Erityisluvat koskien eläinlääkintään käytettyä amantadiinia raukesivat Fimean päätöksellä käyttökiellon alettua.

Mikrobilääkelistauksen tarkoitus on edistää uudempien ja laajakirjoisten mikrobilääkkeiden tehon säilyttämistä ihmisen terveyden vaalimiseksi.

Taustalla on EU:n eläinlääkelainsäädännön uudistus.

Suomessa mikrobilääkkeiden käytön rajoittamisesta eläimillä on säädetty kansallisesti jo 1990-luvulla. Sittemmin Ruotsi on noudattanut samaa mallia, ja helmikuusta 2023 periaatetta sovelletaan koko EU:n alueelle.

– Mikrobilääkeresistenssin torjunnassa tämä linjaus on suunnannäyttäjä myös muulle maailmalle, Fimean tiedotteessa sanotaan.

Lue myös

Listatut lääkkeet, joita ei saa käyttää eläimillä 9. helmikuuta lähtien

Antibiootit: karboksipenisilliinit, ureidopenisilliinit, keftobiproli, keftaroliini, kefalosporiinien ja beetalaktaasin estäjien yhdistelmä, sideroforikefalosporiinit, karbapeneemit, peneemit, monobaktaamit, fosfonihappojohdannaiset, glykopeptidit, lipopeptidit, oksatsolidinonit, fidaksomisiini, platsomisiini, glykyylisykliinit, eravasykliini ja omadasykliini

Viruslääkkeet: amantadiini, baloksaviirimarboksiili, selgosiviiri, favipiraviiri, galidesiviiri, laktimidomysiin, laniamiviiri, metisatsoni, molnupiraviiri, nitatsoksanidi, oseltamiviiri, peramiviiri, ribaviriini, rimantadiini, titsoksanidi, triatsaviriini, umifenoviiri, tsanamiviiri

Alkueläimiin vaikuttava lääke: nitatsoksanidi

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030