Terveydenhuolto

Miksi yli 40-vuotiaille ei suositella joditabletteja?

Sosiaali- ja terveysministeriön päivitetty ohje lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa on herättänyt keskustelua.

Sari Kosonen
Adobe/AOP
Aikuisilla ei ole havaittu yhteyttä radioaktiiviselle jodille altistumisen ja kilpirauhassyövän välillä.

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksen mukaan sisällä suojautuminen on säteilyvaaratilanteessa ensisijainen suojelutoimenpide, koska se vähentää säteilyaltistusta tehokkaimmin. Joditablettien ottaminen on toissijainen tukitoimi, jota suositellaan päivitetyn ohjeen mukaan enintään 40-vuotiaille ja raskaana oleville.

Suosituksen ikäraja on aiheuttanut keskustelua siitä, onko sen todellisena syynä huoli joditablettien loppumisesta apteekeista. Ikärajalle on kuitenkin lääketieteellinen peruste.

Aikuisilla ei ole havaittu yhteyttä radioaktiiviselle jodille altistumisen ja kilpirauhassyövän välillä. Tämän vuoksi WHO ei suosittele joditabletteja yli 40-vuotiaille säteilyvaaratilanteissa.

Lisäksi riski ylimääräisen jodin aiheuttamille haittavaikutuksille kasvaa iän myötä, kun myös kilpirauhassairauksien esiintyvyys kasvaa.

Lue myös

Yli 3-vuotiaille lapsille ja enintään 40-vuotiaille aikuisille suositellaan varattavan joditabletteja kotiin. Joditabletteja voi ostaa apteekeista ilman lääkereseptiä. Joditabletteja on myös hyvä olla saatavilla siellä, missä lapset, raskaana olevat ja enintään 40-vuotiaat aikuiset viettävät pidempiä aikoja.

Joditablettivarastojen ylläpito saattaa olla tarkoituksenmukaista esimerkiksi joissakin julkisissa laitoksissa, yrityksissä ja yhteisöissä sekä niiden väestönsuojissa. Joditabletti tulee ottaa vain viranomaisen kehotuksesta oikean ajoituksen varmistamiseksi. 

Lisätietoa joditablettien käytöstä säteilyvaaratilanteessa on Säteilyturvakeskuksen verkkosivuilla .

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030