Terveydenhuolto

Miten lääkäri arvioi sen, kenelle koronaboosteri on perusteltu?

Mallia haetaan siitä, miten työikäisten influenssarokotukset on järjestetty, kertoo Taneli Puumalainen

Anne Seppänen
Maria Miklas
– Jokaisella lääkärillä on oikeus määrätä reseptilääkkeitä ja koronarokote on lääke siinä missä muutkin, sanoo Taneli Puumalainen.

Koronaministerityöryhmän uuden koronatehosterokotuksia koskevan linjauksen myötä on herännyt kysymys, mitä käytännössä tarkoittaa se, että boosteri voidaan antaa niille, joille lääkäri arvioi sen perustelluksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen, täytyykö riskiryhmiin kuulumattoman, työikäisen kansalaisen käydä lääkärin vastaanotolla saadakseen koronaboosterin?

– Linjaus ei tarkoita sitä, vaan arviossa voi olla kyse joko lääkärin tekemä yksilöpäätöksestä tai joukkopäätöksestä. Lääkäri voi esimerkiksi arvioida, että rokote on tarpeen yksittäiselle riskiryhmään kuuluvan potilaan omaiselle, tai terveydenhuollon toimintayksikön rokotustoiminnasta vastaava lääkäri voi tehdä joukkopäätöksen siitä, keille rokote annetaan. 

Rokotustoiminnasta vastaavan lääkärin vastuulla on määrittää, miten rokotteita yksikössä käytetään, millaisessa tilanteessa rokottaja voi toimia itsenäisesti, millaisissa asioissa konsultoidaan lääkäriä ja millaisia kysymyksiä rokotusten vasta-aiheista esitetään ennen rokotusta. Influenssarokotuksia toteutetaan työterveyshuollossa pitkälti tällä järjestelyllä. Koronarokotteita koskien mallia on haettu siitä, miten terveiden työikäisten influenssarokotuksia on järjestetty. 

Tavoitteenamme on lähettää alkuviikosta STM:n ohjauskirje, jossa on tarkempaa ohjeistusta rokotteiden jakelusta ja käyttöönotosta. Kirjettä valmistellaan yhteistyössä THL:n ja muiden toimijoiden kanssa.

Saavatko yksityiset lääkäriasemat ja työterveyshuollot rokotteet maksutta käyttöönsä?

– Ainoa mahdollinen rokotevarasto ovat valtion jo ostamat rokotteet. Linjauksen mukaan niitä jaettaisiin alueellisista lääkejakelukeskuksista niille toimintayksiköille, jotka lähtevät toteuttamaan rokotuksia. Julkisen ja yksityisen välille ei tehdä eroa.

Lue myös

Voisiko käydä niin, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositusten linjoilla olevat infektiolääkärit torppaisivat koronatehosteiden antamisen omalla alueellaan?

– He voivat olla alueellaan mielipidevaikuttajia, mutta toimipistetasolla rokotuksista vastaava lääkäri määrittää ne ryhmät, joille rokotteita tarjotaan. Jokaisella lääkärillä on oikeus määrätä reseptilääkkeitä ja koronarokote on lääke siinä missä muutkin. 

Vaikka jollain alueella päätettäisiin olla tarjoamatta tehosterokotteita, niin alueen yksityiset toimijat ja työterveyshuollon toimijat voivat niitä silti tarjota.

Linjauksen tarkoitus ei ole antaa suosituksia THL:n kansanterveys- ja kustannusnäkökohdista antamien koronarokotusten kohderyhmien rinnalle, vaan esimerkiksi Ruotsin tapaan mahdollistaa rokottamista laajemmin, jos lääkäri näkee sen aiheelliseksi. Koronaministerityöryhmän linjaus on mahdollistava, loppu on kiinni siitä, miten kenttä lähtee mahdollisuutta käyttämään.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030