Terveydenhuolto

Miten saada sote-ammattilaiset riittämään?

Hukkia eli vähähyötyisiä toimia pitäisi karsia, todettiin paneelikeskustelussa.

Sari Kosonen
Adobe / AOP

Helsingin yliopisto ja Vaikuttavuusseura ry järjestivät keskustelutilaisuuden vähähyötyisten toimien karsimisesta sote-ammattilaisilta Tiedekulmassa 30. tammikuuta.

Tilaisuus oli jatkoa viime keväänä järjestetylle Hukkajahti-kilpailulle. Se keräsi ideoita sosiaali- ja terveydenhuollosta löytyvistä vaikuttamattomista tai vähähyötyisistä toimista, joita kannattaisi vähentää tai joista tulisi luopua kokonaan. Sote-ammattilaisilta saatiin lähes kolmesataa vinkkiä.

Lue lisää: Hukkajahti hukkui hyviin ehdotuksiin

Tilaisuuden avannut sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso kertoi, että näitä ehdotuksia hyödynnettiin hallitusohjelmaa laadittaessa. Ohjelmassa on mainittu muun muassa sote-ammattilaisilta vaadittavan kirjallisen työn määrän vähentäminen.

Tarvitaan jatkuvaa hukkajahtia

Paneelikeskusteluun osallistuivat professori Kristiina Patjan johdolla lääkintäneuvos Taina Mäntyranta sosiaali- ja terveysministeriöstä, budjettineuvos Riitta Aejmelaeus valtiovarainministeriöstä, johtava ylilääkäri Janne Leinonen Kelasta sekä palvelualuejohtaja Markus Paananen Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelta.

Paanasen mielestä Hukkajahti on ollut hyvä avaus.

– Hyvinvointialueilla on kolme keskeistä ongelmaa: ensinnäkään ei ole tarpeeksi rahaa, toiseksi ei ole tarpeeksi ammattilaisia, ja kolmanneksi terveyspalvelujen kysyntä on loputonta. Ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan jatkuvaa hukkajahtia ja myös tutkittua tietoa.

Mäntyranta totesi, että huomion kohteena ovat erityisesti lausunnot ja todistukset.

– Terveydenhuollossa on kirjaamista osittain liikaa. Kirjaamisen määrää pitäisi pystyä vähentämään ja laatua parantamaan. Lääkärien aikaa pitää vapauttaa varsinaiseen potilastyöhön.

Leinonen kertoi, että Kela pyrkii kehittämään keinoja lausuntojen laatimisen sujuvoittamiseksi.

– Kelan ja sote-ammattilaisen välisellä yhteistyöllä on mahdollista myös kehittää tapoja, joiden avulla voitaisiin toimia entistä vähemmällä dokumentoinnilla, hän uskoi.

Vähähyötyisiksi toimiksi keskustelussa tunnistettiin myös esimerkiksi reseptien uusimiseen, päällekkäisiin töihin ja kohdentamattomiin terveystarkastuksiin liittyviä asioita.

– Olisi hienoa, jos olisi jokin yksi temppu, joka ratkaisi sote-ammattilaisten riittävyyteen liittyvät ongelmat. Mutta sellaista ei ole. Tarvitaan monta asiaa, mukaan lukien prosessien siivoamista ja säädösmuutoksia, Mäntyranta sanoi.

– Valtio velkaantuu, ja rahat hyvinvointialueille tulevat valtiolta. Samanaikaisesti sote-menot kasvavat. Tulevaisuudessa on isoja haasteita, Aejmelaeus totesi.

– Niukkuuden keskellä hukkajahti on erittäin tärkeää. Tähän tarvitaan koko sote-sektorin tuki ja kaikkien ideat, Patja painotti.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030