Terveydenhuolto

Norovirus aiheutti viime vuonna neljä ruokamyrkytysepidemiaa Helsingissä

Saastuneet osterit sairastuttivat 150 ihmistä

Tiiamari Pennanen
Adobe

Viime vuonna Helsingissä selvitettiin 13 varsinaista ruokamyrkytysepidemiaa, kertoo kaupungin ympäristöpalvelut . Epidemioita selvitetään yhdessä yhdessä sote- ja pelastustoimialan epidemiologisen toiminnan kanssa.

Epidemioista neljä oli noroviruksen aiheuttamia. Niistä kolmessa oireeton keittiötyöntekijä oli levittänyt virusta.

Yksi epidemioista johtui saastuneesta raaka-aineesta, eli ostereista. Norovirusta sisältäneet hollantilaiset, ranskalaiset ja irlantilaiset osterit aiheuttivat 150 henkilön sairastumisen. Markkinoilta poistettiin useita osterieriä.

Markkinoilta poistettiin vuoden aikana myös muita terveydelle vaarallisia tai määräysten vastaisia elintarvikkeita. Viranomaispyyntöjä tuli 95 kappaletta.

Epäiltyjen ruokamyrkytysten määrä kasvoi viime vuonna edellisvuosiin nähden. Ilmoituksia tehtiin vuoden aikana 795, mikä on 141 vähemmän kuin vuonna 2022.

Ne kohdistuivat laajalle, yli 500 toimipaikkaan.

Lue lisää: Säilöntäaine syyllinen tortillojen aiheuttamaan oksenteluun

Taustalla voi olla ravintolaruokailun vilkastuminen ja toimijoiden lisääntynyt tietoisuus ilmoitusvelvollisuudesta.

Suurimmassa osassa yksittäisistä ruokamyrkytysepäilyistä aiheuttaja jää epäselväksi tai sairastuminen ei liity epäiltyyn ruokailuun.

Oikaisu 13.2. 2024 klo 14.43: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että luvut ovat Ruokavirastolta ja koskevat koko maata.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030