Terveydenhuolto

"Nyt saadaan työrauha"

Hoitajien työriidan sopu helpottaa tilannetta Tyksissä. Syksy on ollut monella tapaa haastava.

Tiiamari Pennanen

Mikael Soininen / VSSHP
Henkilöstöpula aiheuttaa ongelmia vuodeosastoilla, kertoo vt sairaalajohtaja Sirkku Jyrkkiö.

Suurin tunne tällä hetkellä on helpotus, kertovat Tyksin vt. sairaalajohtaja Sirkku Jyrkkiö ja sairaalaylihoitaja Tuija Lehtikunnas . Hoitajajärjestöjen ja kuntatyönantajien väliseen työriitaan tuli alkuviikosta sovinto ja työtaistelutoimien valmistelu on peruttu koko maassa.

– Nyt saadaan työrauha ja on mukavampi mennä eteenpäin. Pyritään saamaan sairaala toimimaan täydellä teholla, sanoo Jyrkkiö.

Syksy on ollut vaikea Tyksissä. Suurimpana ongelmana on henkilöstöpula vuodeosastoilla, minkä vuoksi sairaansijoja ei ole tarpeeksi auki. Työtaistelutoimet hankaloittivat entisestään tilannetta.

"Sopimuksettomassa tilassa olimme ihan kädettömiä."

Syyskuussa teho-osastoa uhkasi sulkeminen hoitajalakon vuoksi. Kun se kiellettiin käräjäoikeuden päätöksellä, alkoi joukkoirtisanomisten valmistelu. Nimiä tiedusteltiin ja halukkuutta osallistua kartoitettiin. Se kiristi tunnelmaa.

– Työtä ja ruuhkaa on ollut paljon, kaikki ovat aika väsyneitä. Taustalla on korona-aika, ja hoitojonoja on kertynyt. Kaikkiaan tilanne on haasteellinen ja vaativa, sanoo Jyrkkiö.

Lue myös

Yhdessä eteenpäin

Lehtikunnas muistuttaa, että hoitajapula ei häviä mihinkään sovun myötä, mutta se on hyvä alku ja ennaltaehkäisee lisäpakoa alalta.

– Kun on sopimus olemassa, se helpottaa monella tavalla ja tuo työnantajalle mahdollisuuksia toimia ja löytää ratkaisuja. Sopimuksettomassa tilassa olimme ihan kädettömiä.

Jyrkkiö on samoilla linjoilla: sopimuksettomassa tilassa oli vaikea tehdä mitään uusia avauksia.

– Toivotaan, että päästään yhteiseen tekemisen meininkiin ja miettimään, miten tehtäisiin tästä työstä ihmisen kokoinen jokaisen kohdalla ja toisaalta saataisiin väestön tarpeet tyydytettyä, hän sanoo.

Kirjoittajat

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030