Omalääkärimallin kokeilu alkaa Keski-Suomessa
Lääkäri palaa Toivakan terveysasemalle yrittäjänä.
Yleislääketieteen erikoislääkäri Timo Wihersaari aloittaa omalääkärikokeilun Toivakan terveysasemalla heinäkuussa. Hän on toinen Keski-Suomen hyvinvointialueen pilotissa aloittavista lääkäreistä.
Wihersaari lähti mukaan, koska hän haluaa tehdä yleislääkärin työtä, jossa hoidon jatkuvuus korostuu.
– Jos haluaa tehdä yleislääkärin työtä, omalääkärimalli on ainoa, jolla voi taata hoidon jatkuvuuden. Omalääkärinä ja ammatinharjoittajana voin tehdä itselleni mielekästä työtä, jota voin myös hallinnoida.
Wihersaari vastaa Toivakan lääkärinä 2200 ihmisen väestöstä, mikä on jonkin verran suosituksia enemmän.
– Minulla on vahva usko siihen, että pystyn hoitamaan tämän potilasmäärän, vaikka arvelen, että alueella on hoitovelkaa, kun siellä ei ole pitkään aikaan ollut yhtä omaa lääkäriä.
Työ on harrastus ja intohimo
Wihersaaren mukaan yrittäjä ei laske työtunteja, kun työ on mielekästä.
– Minulle ei ole väliä silläkään, minä päivinä teen töitä. Vastaanottotyötä teen terveysaseman aukioloaikoina arkipäivinä, mutta mahdollisia muita töitä, kuten paperitöitä, pystyn jakamaan muihin ajankohtiin. Pystyn muokkaamaan arjen niin, että olen työpaikalla silloin kun tarvitaan ja muun ajan etänä.
Wihersaari kuvailee yleislääkärin työtä harrastukseksi ja intohimoksi, kun sitä on oikeassa suhteessa.
– Lääkärille keskeisin asia on hyvät työolot, ja että pystyy itse vaikuttamaan asioihin.
Wihersaaren vastaanotolle tullaan ajanvarauksen ja hoidon tarpeen arvion kautta. On tärkeä, että vastaanotolle tulevat ne potilaat, jotka tarvitsevat lääkärin käyntiä. Esimerkiksi fysioterapiaa tarvitsevat voidaan ohjata suoraan fysioterapeutille.
Pilotti lähti valtuustoaloitteesta
Keski-Suomen hyvinvointialueen omalääkäripilotissa mukana olevat lääkärit toimivat ammatinharjoittajina yrittäjäpohjalta Toivakan ja Kyllön terveysasemilla. Heidän tehtävinään ovat avosairaanhoito ja oman alueensa potilaiden kiirevastaanotot.
Hyvinvointialue vastaa ajanvarauksesta ja hoidon tarpeen arvioinnista. Myös sairaanhoitajat ovat hyvinvointialueen työntekijöitä.
Omalääkäripilotti sai alkunsa valtuustoaloitteesta. Vuoden kestävään pilottiin on varattu 390 000 euron rahoitus.
Pilotti toimii vastaavalla tavalla kuin Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella.
– Olemme ottaneet mallia Länsi-Uudeltamaalta, jossa pilotti alkoi Suomessa ensimmäisenä, kertoo kokeilusta vastaava avoterveydenhuollon ylilääkäri Ilkka Käsmä Keski-Suomen hyvinvointialueelta.
Palkkiossa kolme kriteeriä
Mallissa lääkärit toimivat yrittäjinä, joille hyvinvointialue maksaa palkkion. Palkkio muodostuu väestön kokoon sidotusta kapitaatiokorvauksesta, joka maksetaan niiltä arkipäiviltä, joina tekee töitä. Lisäksi maksetaan suoritekorvaus, johon siihen vaikuttaa hoidettavien potilaiden määrä.
– Kolmantena kriteerinä on laatupalkkio, jossa katsotaan, mihin tuloksiin lääkäri pääsee. Laatupalkkio arvioidaan kuuden tai kahdentoista kuukauden välein, kertoo Käsmä.
Hänen mukaansa jopa kolmannes alueen perusterveydenhuollon lääkäreistä voisi toimia omalääkäreinä.
– Uskon, että omalääkärimalli houkuttelee lääkäreitä, koska siinä on yrittämisen vapaus, jossa voi itse vaikuttaa potilasmääriin ja samalla omaan tulotasoonsa.
Käsmä uskoo, että omalääkärimalli tuo myös säästöjä, esimerkiksi ostolääkäreiden määrän vähenemisenä.