Terveydenhuolto

Opiskelupaikka Romaniassa toi ilon ja helpotuksen

Ukrainassa lääketiedettä opiskellut Henna Santavuori nauttii nyt siitä, että saa taas keskittyä vain opintoihin.

Anne Seppänen
Mikko Käkelä
Henna Santavuori

Ilon ja helpotuksen tunteet ovat vieläkin päällimmäisinä, vaikka Henna Santavuori on opiskellut lääketiedettä romanialaisessa yliopistossa jo puoli vuotta.

– Tuntuu, että en voi uskoa tätä. Vaikka lääketieteen opiskelu onkin rankkaa, niin nyt saan keskittyä vain siihen, hän iloitsee.

Lääkärilehti on seurannut hänen matkaansa siitä saakka, kun hän liki kaksi vuotta sitten pakeni koti-Suomeen Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Lääketieteen opinnot Dnipron yliopistossa Ukrainassa olivat jo pitkällä, mutta ne oli pakko jättää.

Sen jälkeen niin Santavuori kuin monet muut suomalaiset Ukrainassa lääketiedettä opiskelleet ovat etsineet paikkaansa.

Lue lisää: Miten käy opettajille ja opiskelutovereille, entä omille opinnoille?

Ensimmäisenä keväänä Santavuori haki moniin yliopistoihin ympäri Eurooppaa, mutta ei onnistunut saamaan opiskelupaikkaa. Viime vuonna hän sai suorittaa kursseja Helsingin yliopistossa erillisopinto-oikeudella, mutta tutkinto-oikeuden olisi voinut saada vain pääsykokeen kautta. Hän työskenteli myös amanuenssina.

Välillä toivo meinasi jo hiipua.

– Tästä on tullut minulle uusi normaali, Santavuori huokaisi viime keväänä Lääkärilehden haastattelussa, kun asiat eivät olleet vuoden aikana edenneet.

Mutkainen matka lääkäriksi

Hän ei kuitenkaan antanut periksi, vaan keskitti kaikki paukut hakuun romanialaiseen Galatin yliopistoon. Englanninkieliselle linjalle otettiin siirto-opiskelijoita, jotka olivat jo opiskelleet lääketiedettä muualla. Paikkoja annettiin etenkin Ukrainassa opiskelleille ja se auttoi Santavuorta.

Santavuoren tie lääkäriksi on ollut mutkainen, sillä ennen Ukrainaa hän ehti opiskella lääketiedettä Skotlannissa. Sieltä oli lähdettävä Brexitin myötä, sillä opiskelut olisivat tulleet hyvin kalliiksi.

Lue lisää: Ukrainassa opiskelleiden tilanne on edelleen avoin

Hän pitää kaikkien koettelemustensa jälkeen enää pienenä harmina, että pääsi uuteen yliopistoon vain kolmannen vuoden opiskelijaksi, vaikka olisi oikeastaan jo kuudennella vuodella.

– Tärkeintä on, että nyt saan tutkinto-oikeuden.

Santavuori on myös saanut korvattua suorituksiaan aika hyvin ja monien kurssien osalta riittää tenttiminen. Niinpä Romaniassa ei tarvitse viettää kaikkea aikaa. Paljon paperityötä tämä kaikki on kuitenkin vaatinut.

Vaikka opintolinja on englanninkielinen, Santavuori opiskelee myös romaniaa, jotta pystyy klinikkavaiheessa ensi vuonna keskustelemaan potilaiden kanssa.

Hänen tietojensa mukaan myös joitakin muita Ukrainassa lääketiedettä opiskelleita suomalaisia on päässyt opiskelemaan romanialaisiin yliopistoihin.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030