Terveydenhuolto

Osasairauspäivärahan jälkeen jatketaan usein työssä

Etuuden käyttö on edelleen pientä verrattuna sairauspäivärahaan.

Anne Seppänen

Suurin osa osasairauspäivärahan enimmäismäärän käyttäneistä jatkaa sen jälkeen työelämässä, ilmenee Kelan ja Eläketurvakeskuksen tuoreesta tutkimuksesta.

Vuoden kuluttua runsas puolet heistä oli työssä ilman työkyvyttömyysetuuksia ja neljännes osakuntoutustuella tai osatyökyvyttömyyseläkkeellä.

Osasairauspäivärahaa voi saada 120 arkipäivän ajan. Yleisimmin sitä saadaan mielenterveyden häiriön perusteella. Toinen merkittävä sairauspääryhmä on tuki- ja liikuntaelinsairaudet.

– Suurimmalle osalle ihmisistä, jotka olivat saaneet enimmäismäärän osasairauspäivärahaa, osasairauspäivärahakausi näyttää riittävän työkyvyn palautumiseen. He pystyivät jatkamaan osasairauspäivärahakauden jälkeen työssä ilman samanaikaisia työkyvyttömyysetuuksia, sanoo Kelan tutkimuspäällikkö Jenni Blomgren tiedotteessa .

Työnteko puolitetaan

Osasairauspäivärahakauden aikana työntekijä vähentää työntekoa noin puoleen ja saa etuutena puolet täydestä sairauspäivärahasta.

Lue myös

Vaikka valtaosa pystyy jatkamaan osasairauspäivärahakauden jälkeen työssä, melko suurelle osalle näyttää vakiintuvan tilanne, jossa elanto koostuu osa-aikaisesta työnteosta ja osakuntoutustuesta tai osatyökyvyttömyyseläkkeestä.

– Työikäisten suomalaisten osittaisen työkyvyn hyödyntäminen on tärkeää työllisyysasteen nostamisen tavoitteen kannalta. Osasairauspäivärahan entistä laajempi hyödyntäminen voi auttaa ehkäisemään esimerkiksi täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymistä, arvioi Blomgren.

Osasairauspäivärahan käyttö on vuosi vuodelta kasvanut, mutta on edelleen pientä verrattuna sairauspäivärahaan.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030