Terveydenhuolto

Otto Helve: Painopiste koronan torjunnasta laajemmaksi

Mika Salmisen seuraaja haluaa hyödyntää pandemian aikana kertynyttä osaamista.

Ulla Toikkanen
THL/Aleksi Malinen

Ylilääkäri  Otto Helven  mielestä asiantuntijuuden ylläpitäminen ja vahvistaminen ovat tärkeimpiä asioita Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Terveysturvaajat-osaston uutena johtajana. Helve painottaa myös tutkimustoiminnan merkitystä asiantuntijoiden verkostoitumiselle ja yhteistyölle. 

Hän aloittaa työnsä lokakuun alussa. Helve työskentelee nyt Infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön päällikkönä.

Koronan torjunta hallitsi työtä  Mika Salmisen  vielä ollessa Terveysturvaajat-osaston johtaja. Nyt toiminnan painopiste palaa laajempiin kokonaisuuksiin.

Huomio ilmastonmuutokseen

Pandemian aikana on opittu paljon uutta, jota Helven mukaan pitää pystyä ylläpitämään ja hyödyntämään myös muissa toiminnoissa. 

Laboratoriotoiminta on kehittynyt harppauksin koronan aikana. Esimerkiksi sekvensointikapasiteettia on huomattavasti aikaisempaa enemmän. Pandemian kuluessa kehitettiin myös seurantamenetelmiä, joita vastedes hyödynnetään.

Lisäksi Helve nostaa esiin ilmastonmuutoksen vaikutukset terveysturvallisuuteen.

– Tähän kokonaisuuteen on pakko keskittyä nykyistä enemmän.

Lue myös

Pandemiaa seurataan tarkasti

Kokonaiskuva koronatilanteesta ei ole muuttunut. Väestöllä on rokotusten ja monilla myös sairastetun taudin ansiosta hyvä suoja vakavia tautitapauksia vastaan. 

THL jatkaa pandemian seurantaa ja informoi päätöksentekijöitä ja kansalaisia mahdollisista muutoksista.

–  Koronaan sairastuneiden määrä tulee vaihtelemaan syksyn ja talven aikana. Varmasti tulee ryppäitä ja aaltoja, mutta aikaisempaan verrattuna tämä ei samalla tavoin näy vakavien tautitapausten määrässä. 

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030